18:04 23.10.2023

Нардепи пропонують ВР запровадити 6% спецподаток для самозайнятих в онлайн-платформах

2 хв читати
Нардепи пропонують ВР запровадити 6% спецподаток для самозайнятих в онлайн-платформах

Спростити й автоматизувати податковий облік самозайнятих осіб і запровадити для них єдиний податок зі ставкою 6% пропонує група з 18 народних депутатів, яка внесла до Верховної Ради відповідний законопроєкт №10166, повідомив один зі співавторів, перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"Йдеться про спрощені умови для легалізації понад 500 тисяч самозайнятих осіб (кур'єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів – всього 20 видів діяльності) та визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ", - написав він у телеграм-каналі в понеділок.

За його словами, у разі ухвалення закону буде створено прозоре і зрозуміле регулювання діяльності великих онлайн-платформ, таких як Uber, Bolt, Uklon, Glovo, у яких працюють понад 300 тис. самозайнятих водіїв і кур'єрів.

Железняк упевнений, що результатом для держави будуть додаткові надходження до бюджету і зрозумілі умови діяльності "операторів цифрових платформ".

Він пояснив, що саме завдяки платформам, які надаватимуть податковій дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішено одну з найболючіших проблем - облік готівкових надходжень, що приведе до детінізації економіки та буде суттєвим кроком уперед у диджиталізації податків. За його словами, у тому спецрежимі не потрібно буде реєструвати ФОПів, наймати бухгалтерів, подавати звітність.

Згідно з пояснювальною запискою, ставку 6% буде запроваджено, якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної зарплати (нині - 1,025 млн грн, з 1 січня 2024 року передбачено 1,086 млн грн), тоді як у разі перевищення такої суми застосовується ставка 18% до суми перевищення.

Депутат уточнив, що перехід на нову систему в разі її схвалення буде добровільним.

Заступник голови фінкомітету зазначив, що законопроєкт є результатом тривалої системної роботи та залучення широкого кола експертів, діалогу між державою та бізнесом, взаємодії з банками, учасниками ЕВА, АСС, експертами Економічної платформи та іншими учасниками процесу.

За його словами, документ відповідає законодавству ЄС, задовольняючи вимоги Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ.

Окрім Железняка (фракція "Голос"), співавторами законопроєкту виступили голова фінкомітету Данило Гетманцев, Мар'яна Безугла, Дмитро Наталуха, Олена Шуляк, Анастасія Радіна, Павло Фролов (усі - фракція "Слуга народу").

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА