18:34 25.10.2023

"Ліси України" після пілотного тендера з розмінування 3,5 га лісу готуватимуть нові закупівлі послуг у сертифікованих компаній - гендиректор

2 хв читати
"Ліси України" після пілотного тендера з розмінування 3,5 га лісу готуватимуть нові закупівлі послуг у сертифікованих компаній - гендиректор

ДП "Ліси України" після проведення пілотного тендера із закупівлі послуг розмінування на території філії "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" (Житомирська обл.) має намір продовжити практику таких закупівель, щоб прискорити очищення територій, повідомив генеральний директор Юрій Болоховець.

"Звісно, готуватимемо нові тендери. Визначаємо критичні ділянки, де це дуже потрібно. Щільність мінування дуже висока. Наприклад, з однієї невеликої будови довелося знімати 60-70 мін", - сказав Болоховець у коментарі журналістам під час відвідування Чернігівської області в середу.

"Сертифіковані компанії є, і їх кількість збільшуватиметься. Я сподіваюся, що це, а насамперед поява нових технологій, прискорить і здешевить процес розмінування, який набагато складніший, ніж, наприклад, розмінування сільгоспугідь", - пояснив Болоховець.

За його словами, у лісі може застосовуватися виключно ручне розмінування, що його суттєво здорожує.

Згідно з інформацією Prozorro, за результатами пілотного тендера договір на розмінування майже 3,5 га лісу в Житомирській області було підписано з "дочкою" держкомпанії "Укрспецекспорт" - держпідприємством "Укроборонсервіс". Вартість послуги становила 550,376 тис. грн, що на 20% менше від заявленої очікуваної вартості закупівлі в 688,376 тис. грн.

Договір підписаний наприкінці вересня і діє до кінця цього року.

За словами Болоховця, наразі силами ДСНС розміновано приблизно 40 тис. га лісу з 210 тис. га замінованої території.

"Ці цифри зростатимуть з освоєнням і деокупацією територій. Адже наразі 700 тис. га лісу перебувають в окупації. Їх розмінування на десятиліття. Але ми розраховуємо не лише на державний ресурс, тобто сили ДСНС. І ми, схоже, були першими в країні, хто провів комерційний тендер на розмінування", - зазначив гендиректор "Лісів України".

Він додав, що оплата послуг здійснюватиметься виключно коштами ДП, а не бюджетними.

Зі свого боку міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець під час цієї ж робочої поїздки зазначив, що розраховує на донорську допомогу країн-партнерів у розмінуванні.

"Там, де можна, "Ліси України" проводитимуть розмінування за рахунок власних ресурсів, але це потрібно робити більш комплексно. За рік чи два це точно не вирішити. Але робота, яка проводиться, може скоротити цей термін", - вважає Стрілець.

Коментуючи пілотний тендер на комерційну закупівлю послуг із розмінування, міністр зауважив, що його результати допоможуть зрозуміти, яка приблизно вартість таких послуг.

"Питання навіть не в самому тендері, а в тому, щоб порахувати, скільки потрібно ресурсів і хто їх забезпечуватиме. Рахуватимемо і звертатимемося до партнерів", - сказав він.

Очільник Міндовкілля також висловив переконання, що збільшення кількості сертифікованих компаній та нових і дешевших технологій сприятиме зниженню ціни послуг з розмінування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА