15:12 26.10.2023

Активність ринку житлової нерухомості зросла на третину порівняно з 2022 роком

3 хв читати
Активність ринку житлової нерухомості зросла на третину порівняно з 2022 роком

Ринок житлової нерухомості адаптується до воєнних умов, кількість угод зросла за рік на третину, каталізатором зростання стали партнерські програми, повідомила керуюча партнерка об'єднання девелоперів житлової нерухомості RED Community Тетяна Шульга-Забельська.

"Партнерські програми, коли девелопери об'єднувалися з іншими компаніями на проєктах, були і до повномасштабного вторгнення. Нині це база. Я бачу значне зростання протягом минулого року, й особливо у 2023 році таких програм - із системними інвесторами, з банківськими установами. Це дає змогу створити якісне і доступне житло", - наголосила Шульга-Забельська під час щорічної зустрічі девелоперів RED Connection.

Співзасновниця іпотечного агентства DODOMU Ніна Тарасенко повідомила, що після падіння в Україні кількості угод учетверо (з 915,2 тис. у 2021 році до 224,2 тис. у 2022-му- ІФ-У) нині спостерігається відновлення активності.

"За нашими відчуттями, за опитуваннями відділів продажу і рієлторів, 2023 рік кращий за 2022-й за кількістю договорів приблизно на 30%. Ми очікуємо до кінця року майже 295 тис. договорів загалом в Україні. Однак об'єктивно є перекіс - вторинка "поклала" первинку. Забудовники не конкурують між собою, вони конкурують за покупців із вторинним ринком", - повідомила Тарасенко.

Вона констатувала, що нинішній ринок - не інвестора, а кінцевого споживача, який обирає житло для себе і своїх дітей, він має обмежений фінансовий ресурс і прагне мінімізувати ризики. Основний запит - це однокімнатні квартири на вторинному ринку, готові з ремонтом, куди можна зайти і жити. Як результат перекосу попиту, згідно з дослідженням DODOMU, середня вартість житла в Києві на вторинному ринку зросла за рік на 30% і становить $1100/кв. м. Первинка практично не змінилася, 47,9 тис. грн/кв. м або $1232/кв. м.

"Забудовники декларують зростання цін - з об'єктивних причин, подорожчання будматеріалів, робочої сили, логістики. Однак фактично, завдяки різним акціям, ціна завмерла", - повідомила Тарасенко.

Водночас вона відзначає зростання попиту, особливо в сегменті комфорт.

"Ми почали працювати з договорами щодо "єОселі" з березня. І якщо навесні у нас було по п'ять-сім заявок за день, то нині понад 30", - констатувала експертка.

Однак наразі, за її словами, лише 5% клієнтів, які отримали погодження банків за заявками на "єОселі", доходять до оформлення кредиту. За даними "Укрфінжитло", понад 70 тис. заявників, які отримали позитивне рішення банків, так і не оформили пільгову іпотеку станом на кінець вересня.

"Це величезний ресурс платоспроможних потенційних клієнтів для первинного ринку. Нам треба навчитися працювати з таким клієнтом, з високим гострим попитом і малим грошовим ресурсом. Забудовникам треба думати, з ким із банків іти в партнерство, поглиблювати партнерські програми з рієлторами. Тільки вибудувана співпраця всіх учасників ринку зможе дати максимальний результат для покупця", - зазначила Тарасенко.

Засноване у 2017 році Residential Development Community (RED Community) об'єднує понад 30 провідних девелоперів житлових проєктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА