16:53 26.10.2023

Запевнення міжнародних партнерів України поки що дають змогу розраховувати на отримання $45 млрд у 2023 р. - НБУ

2 хв читати
Запевнення міжнародних партнерів України поки що дають змогу розраховувати на отримання $45 млрд у 2023 р. - НБУ

Запевнення міжнародних партнерів України поки що дають змогу розраховувати на отримання $45 млрд фінансової допомоги поточного року, хоча політичні ризики посилюються, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

"Звісно, є високі ризики, що цієї офіційної допомоги може бути менше. Ці ризики дійсно посилилися протягом останнього місяця-двох. Однак ті запевнення, які ми отримуємо від міжнародних партнерів, дають нам підстави все-таки як базовий сценарій закладати ті обсяги міжнародної допомоги, які заявлені в нашому прогнозі, зокрема $45 млрд на цей рік, тоді як у минулому прогнозі ми закладали $42 млрд", - сказав він під час пресбрифінгу в Києві в четвер.

За словами заступника голови НБУ, з огляду на поліпшення оцінок щодо отримання Україною міжнародної допомоги Нацбанк ухвалив рішення про перегляд прогнозу міжнародних резервів на кінець поточного року до $41,8 млрд із $38,3 млрд у липневому прогнозі.

Як зазначив Ніколайчук, хоча надання Україні фінансування від США значно залежить від їхньої внутрішньополітичної ситуації, НБУ очікує "на якнайшвидше розв'язання цієї ситуації та втілення в життя того пакета допомоги на $60 млрд, який анонсував президент Байден, його адміністрація".

"Щодо плану Б, то на сьогодні в нас план Б полягає тільки в тому, щоб працювати активно з нашими міжнародними партнерами, повністю покрити нестачу фінансування від Сполучених Штатів чи від інших міжнародних партнерів буде дуже важко", - додав заступник голови центробанку.

Своєю чергою голова НБУ Андрій Пишний додав, що рівень зацікавленості та залученості країн-партнерів у ситуацію в Україні, їхнє розуміння значення для України зовнішнього фінансування дає підстави розраховувати на дотримання зобов'язань.

"Відповідно саме це розуміння Національного банку, і не лише Національного банку, ви бачите в тому макропрогнозі й тих припущеннях, які ми заклали щодо рівня золотовалютних резервів", - зазначив Пишний.

"Міжнародні фінансові партнери взяли зобов'язання підтримувати Україну пакетом фінансово за базовим сценарієм розвитку на рівні $115 млрд і за негативним сценарієм - на рівні $140 млрд. Нагадаю, що це частина програми, укладеної з Міжнародним валютним фондом, яка поєднує зобов'язання України і відповідний пакет фінансової підтримки та допомоги", - сказав голова центробанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА