07:49 29.10.2023

Міністерка економіки представила кроки до досягнення глобальної продовольчої безпеки

3 хв читати
Міністерка економіки представила кроки до досягнення глобальної продовольчої безпеки

Міністерка економіки України, перша віцепрем'єрка, Юлія Свириденко заявила про те, що глобальна продовольча безпека та подолання голоду мають бути пріоритетами для світу, а функціонування глобальної продовольчої системи має стати захищеним від впливів криз і конфліктів, повідомляє в суботу відділ зв'язків із громадськістю Міністерства економіки України. Про це міністерка сказала під час свого виступу на саміті дипломатичних і безпекових радників лідерів держав і політичних директорів міністерств закордонних справ, що проходить на Мальті.

Саміт на Мальті вже третій у такому форматі. Цього разу обговорити практичні аспекти реалізації української Формули миру зібралися представники понад 60 країн і міжнародних організацій.

Під час виступу на саміті Юлія Свириденко, зазначила, що агресія Росії проти України вкрай негативно вплинула на доступність продовольства у світі. Від початку широкомасштабного вторгнення кількість людей, які страждають від нестачі їжі, зросла з 221 до 324 мільйонів. Навіть держави, які не імпортують українське продовольство, відчувають вплив російської агресії - через зменшення кількості продовольства на ринку та підвищення цін.

Як зазначила Свириденко, незважаючи на війну, Україна продовжує виконувати свою місію із гарантування глобальної продовольчої безпеки. Навіть сьогодні, коли зернову угоду припинено, а РФ безперервно атакує українські порти, Україна завдяки новому коридору відправила до країн, які потребують продовольства, 700 тисяч тонн зерна. Відтак, наголосила міністр економіки, вільне та безпечне судноплавство в Чорному та Азовському морях є критичною точкою гарантування продовольчої безпеки.

"Результати, яких ми хочемо досягти - судноплавство в Чорному морі має стати безпечним і забезпеченим відповідним захистом, морські шляхи - розмінованими. Загальна транспортна спроможність України та сусідніх країн має відображати обсяг сільськогосподарських товарів, що транспортуються з України та регіону до держав-нетто-імпортерів. Країни-нетто-імпортери повинні мати доступ до продуктів харчування через систему довгострокових контрактів і регіональних хабів, а витрати на транспортування і страхування повинні бути ефективними і не чинити тиску на світові ціни. Можливості забезпечувати продовольчу допомогу найбільш незахищеним споживачам мають збільшитися, кількість людей, які страждають на голод, - зменшитися до довоєнного рівня. Нарешті правила гарантування продовольчої безпеки мають бути відображені в міжнародно-правових документах", - зазначила Юлія Свириденко.

За словами міністерки економіки, основні напрями роботи для досягнення цілей наступні:

Створення міжнародних гарантій безпеки для безперебійного постачання продовольства з Чорноморського басейну. Цей напрям включає, зокрема, забезпечення протиракетними та противодронними боєприпасами, необхідними для захисту портової та логістичної інфраструктури в Україні, розмінування морських шляхів у Чорному морі, необхідний супровід страхування суден і вантажів, які перевозяться до морських портів України та з них.

Запуск довгострокової програми збільшення пропускної спроможності транспортних шляхів через ЄС і насамперед підтримки розвитку поставок продовольства через Балтійський коридор. Йдеться про забезпечення взаємосумісності транспортних систем, збільшення пропускної спроможності пунктів пропуску, можливості морських портів Румунії, Болгарії, Греції, Хорватії, Польщі, Литви, Латвії та інших прибережних держав для безперебійного транспортування сільськогосподарських вантажів з України та регіону, подальше спрощення регулятивних процедур перетину кордону між Україною та державами-членами ЄС.

Гарантування безпеки поставок товарів до держав-нетто-імпортерів. Має бути створено систему довгострокових контрактів на постачання продуктів країнам, що страждають від нестачі продовольства, і міжнародним децентралізованим резервом основних зернових.

Посилення програм продовольчої безпеки, що надають допомогу найбільш вразливим споживачам. Зокрема, необхідно збільшити поставки в рамках ініціативи Grain from Ukraine, яка має стати моделлю для додаткових зусиль країн-експортерів щодо викорінення голоду у світі. Також слід посилити роль Чорноморського регіону в гуманітарній допомозі в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА