12:43 29.10.2023

Україна не має наміру продовжувати контракт на транзит російського газу після його завершення наприкінці 2024 р. - Чернишов

1 хв читати
Україна не має наміру продовжувати контракт на транзит російського газу після його завершення наприкінці 2024 р. - Чернишов

Україна не має наміру продовжувати дію угоди з транзиту російського газу після її завершення наприкінці 2024 року, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Стосовно цього контракту - маємо бути надійним партнером для наших європейських партнерів, для країн, які цього потребують. Але ця угода завершиться до кінця 2024 року, і ми не маємо наміру чи ініціативи її продовжувати", - сказав він.

Як зазначив Чернишов, "Газпром" не платить за контрактом у напрямку газовимірювальної станції "Сохранівка", розташованої фактично в окупованій зоні.

"Газпром" не платить за своїм контрактом за цим напрямком, тому "Нафтогаз" недоотримує обсягів фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит - ІФ-У), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти "Газпрому" для виконання своїх зобов'язань. Але при цьому ми резервуємо всі потужності і точки виходу з України для того, щоб бути готовими до виконання контрактних зобов'язань і підтримки наших європейських партнерів", - зазначив він.

За словами Чернишова, Україна продовжує транзит російського газу виключно з метою підтримки європейських колег, яким потрібен цей обсяг. Водночас він нагадав, що Євросоюз заявив про наміри повністю відмовитися від споживання російського газу до 2027 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА