14:25 03.11.2023

Економія на закупівлях ДП "Ліси України" у 2023 році перевищить 250 млн грн

2 хв читати
Економія на закупівлях ДП "Ліси України" у 2023 році перевищить 250 млн грн

ДП "Ліси України" у 2023 році має намір заощадити на закупівлях послуг і товарів понад 250 млн грн, повідомив генеральний директор держпідприємства Юрій Болоховець.

"Прозорі закупівлі - одна зі складових реформи лісової галузі. Ми купуємо оптом, набагато дешевше. Купуємо на конкурентних торгах, де в середньому беруть участь 3-5 учасників", - написав він на фейсбук-сторінці.

За його інформацією, на паливі вже зекономлено 41,7 млн грн, на електроенергії - 9,4 млн грн, на шинах для автотранспорту та спеціалізованій техніці - майже 4 млн грн. Закупівлі тривають, тому сума економії може збільшитися.

"Ми не лише економимо величезні гроші. Прозорі закупівлі - це і детінізація галузі", - пояснив Болоховець.

Як приклад він навів закупівлю послуг із землеустрою, що тепер здійснюється через Prozorro. Раніше під час укладення лісгоспами договорів принцип ціноутворення був непрозорим і ціни могли різнитися в кілька разів, залежно від того, хто і в кого закуповує, нагадав гендиректор підприємства.

Болоховець зазначив, що 2023 року землевпорядкування закуповували для 214 тис. га, і ціну на торгах вдалося знизити майже вп'ятеро.

Крім того, "Ліси України" змогли детінізувати закупівлю страхування, техніки та обладнання. Під час відкритих торгів послуги з обов'язкового страхування для 6,7 тис. одиниць транспорту ціну було знижено більш ніж утричі. А при купівлі техніки для обробітку ґрунту держпідприємство заплатило майже на 30% менше.

"Прозорі закупівлі - це створення умов для розвитку бізнесу та формування нових сегментів ринку", - резюмував Болоховець і додав, що "Ліси України" мають намір у найближчому майбутньому перевести на Prozorro закупівлі послуг із заготівлі деревини.

Як повідомлялося, державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є одним із найбільших лісокористувачів Європи та найбільшим лісокористувачем України. Входить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України. В управлінні підприємства перебувають 6,6 млн га земель державного лісового фонду.

В Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її межах уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА