16:43 06.11.2023

Україна в розмінуванні земель використовуватиме інновації та технології ШІ - міністр економіки

2 хв читати
Україна в розмінуванні земель використовуватиме інновації та технології ШІ - міністр економіки

Повернути в господарське використання 80% забруднених мінами земель треба протягом 10 років, посприяти цьому можуть інноваційні підходи й технології штучного інтелекту (ШІ), які згодом вплинуть на протимінну діяльність в усьому світі, сказала перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко американському виданню Time.

"Станом на 1 листопада щонайменше 264 мирні жителі загинули на мінах і понад 830 були покалічені або поранені після російського вторгнення. (...) Якщо проблему мінування не вирішуватимуть ефективно, кількість жертв до 2030 року може становити 9 тис. Також забруднення зробило непридатними частину найцінніших сільськогосподарських угідь країни. Це вплинуло і на економіку України, і на продовольчу безпеку у світі", - розповіла міністр.

Для пришвидшення розмінування країна має намір використовувати всі наявні технологічні інструменти.

"Ми повністю змінюємо підхід, особливо коли йдеться про використання великих даних. Маємо можливість удосконалити наявні технології. І це буде щось нове, що Україна зможе експортувати в майбутньому", - наводить видання слова Свириденко.

За її інформацією, український уряд співпрацює з американською компанією - експертом у сфері аналітики - big data Palantir щодо розроблення моделей, що визначатимуть, яке розмінування буде найефективнішим і найоптимальнішим.

Нині в Україні випробовують створене українськими IT-фахівцями програмне забезпечення: використання точних супутникових зображень й алгоритмів із підтримкою ШІ. Воно допомагає швидше очищати землю. Українські виробники також розробили першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту, яка коштує значно дешевше за іноземну техніку. Нещодавно також презентовано БПЛА-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін із невеликої висоти й передає інформацію саперам, пише видання.

"Протягом наступних трьох років ми побачимо фундаментальні зміни в тому, як відбувається гуманітарне розмінування в Україні, що вплине на протимінну діяльність в усьому світі", - упевнений керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Геслоп, який відзначив готовність й ініціативність українців у розвитку та застосуванні інновацій і технологій.

Як повідомлялося, план пріоритетного повернення в Україну сільгоспземель передбачає першочергове обстеження, а в разі потреби - очищення й розмінування понад 470 тис. га угідь. Його передбачається реалізувати протягом чотирьох років. Землі обстежують у порядку пріоритетності з урахуванням щільності забруднення та економічної доцільності очищення. Остання, своєю чергою, залежить від виду культур, які планується засіяти на очищеній території. Насамперед розмінуванню підлягають найменш забруднені землі, зокрема з багаторічними насадженнями, на яких заплановано посів овочевих і баштанних культур.

З початку 2023 року в Україні обстежено 234,759 тис. га земель, з них майже 178 тис. га повернуто в господарську експлуатацію.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА