19:20 08.11.2023

Федоров виступає за стимулююче оподаткування для криптоіндустрії

2 хв читати
Федоров виступає за стимулююче оподаткування для криптоіндустрії

Віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виступає за встановлення стимулюючих податків для криптоіндустрії, на його думку, це збільшить надходження до бюджету країни і підвищить її інвестиційну привабливість.

"Податки мають бути на рівні 5% для доходів фізосіб і 18% для компаній із додатковою можливістю користуватися перевагами податкового режиму Дія.City", - написав Федоров на своїй сторінці у фейсбуці у середу.

Він додав, що встановлення стимулюючих податків для криптоіндустрії сприятиме детінізації нового сегмента економіки.

Віцепрем'єр послався на дослідження Ukraine Economic Outlook, згідно з яким через відсутність регуляцій у період з 2016 до 2022 рр.. Україна потенційно втратила в криптовалютному секторі $48,8 млрд ВВП і $4 млрд податкових надходжень.

У дослідженні наголошується, що основною проблемою криптосектора є його тінізація. Водночас розв'язати цю проблему пропонується завдяки створенню податкової реформи для криптосектора, включно зі встановленням правильних податкових ставок, що створить передумови для легалізації криптовалют і збільшення податкових надходжень до бюджету.

"Таким чином, детінізація навіть 20-40% сектора призведе до збільшення бюджетних надходжень", - ідеться в дослідженні.

Крім цього, 7 листопада 2023 року народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Сова подав на розгляд до Верховної Ради законопроєкт №10225 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із віртуальними активами". Цей законопроєкт також містить нову редакцію закону про віртуальні активи.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", йдеться про законопроєкт, який раніше розробляла Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), що декларувала врахування в ньому норм європейської директиви Markets in Crypto assets (МІСА).

Щодо оподаткування пропонується, щоб воно здійснювалося раз на рік, а загальний фінрезультат від операцій з віртуальними активами визначав платник податку.

Також, законопроєкт містить норми про внески за регулювання з боку учасників ринку в розмірі від 25 тис. до 80 тис. неоподатковуваних мінімумів податків громадян (зараз 17 грн).

Член НКЦПФР Юрій Бойко раніше зазначав, що законопроєкт комісії дійшов до рівня узгодження з міністерствами та МВФ. Водночас він висловлював сумнів, що Рада пропустить стимулююче оподаткування для криптоіндустрії.

Ще раніше голова профільного парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної діяльності Данило Гетманцев розкритикував НКЦПФР за зволікання з подачею законопроєкту про віртуальні активи до Ради і припустив, що комітет може запропонувати свій варіант законопроєкту.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА