14:54 14.11.2023

Шведська Ingrid Capacity готова розвивати energy storage в Україні - "Укренерго"

2 хв читати
Шведська Ingrid Capacity готова розвивати energy storage в Україні - "Укренерго"

НЕК "Укренерго" і шведська Ingrid Capacity підписали меморандум про взаєморозуміння, що передбачає спільний розвиток технологій накопичення енергії (energy storage) в Україні.

"Я підписав меморандум про взаєморозуміння з членом правління шведської компанії Ingrid Capacity Ібрагімом Байланом. Ця компанія спеціалізується на розвитку систем накопичення енергії в північній Європі та зацікавлена вже зараз, ще до нашої перемоги, розвивати такі технології в українській енергосистемі", - написав глава "Укренерго" Володимир Кудрицький у вівторок у фейсбуці після підписання меморандуму під час конференції Rebuild Ukraine у Варшаві.

За його словами, "Укренерго", зі свого боку, готове максимально сприяти цьому процесу, надаючи необхідну інформацію і допомагаючи інтегрувати energy storage в українську енергосистему.

"Наше моделювання свідчить, що протягом наступних кількох років для подальшого зростання в системі "зеленої" енергетики та її балансування необхідно 0,8 ГВт систем накопичення енергії", - повідомив CEO.

Як пояснив Кудрицький, наразі "Укренерго" повністю погасило борг за допоміжні послуги, які є одним з основних джерел доходу для створення energy storage.

"І зараз ми проводимо переговори з регулятором (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг - ІФ-У) щодо аукціонів на довгострокові (три-п'ять років) контракти на допоміжні послуги, щоб інвестор міг залучати кредитний капітал під такі контракти", - зазначив він.

Як прокоментував міністр енергетики України Герман Галущенко, у присутності якого було підписано меморандум, важливо розпочинати такі проєкти партнерства вже сьогодні, не чекаючи на українську перемогу у війні.

"Дякую шведським партнерам за підтримку українського енергетичного сектору та цей приклад співпраці. Зокрема, за допомогу у відновленні та посиленні мережі за найвищими міжнародними стандартами й новітніми технологіями", - наводить пресслужба міністерства його слова в релізі.

За словами також присутнього на підписанні меморандуму міністра з міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йогана Форсселла, якого цитує пресслужба Міненерго, сьогодні між шведськими енергетичними компаніями й українськими партнерами розпочинається співпраця, що має надзвичайні перспективи розширення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА