13:50 15.11.2023

План досудової санації боргу "Ельдорадо" гарантує відшкодування 30% вимог - Ario Law Firm

3 хв читати
План досудової санації боргу "Ельдорадо" гарантує відшкодування 30% вимог - Ario Law Firm

План досудової санації "Ельдорадо" (ТОВ "Дієса") гарантує відшкодування 30% вимог, сценарій банкрутства - не більше 14%, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Як повідомлялося, 22 вересня 2023 року під час загальних зборів кредитори "Ельдорадо", які володіють понад 60% вимог від загальної заборгованості, схвалили план санації боргу на понад мільярд грн.

"План досудової санації "Ельдорадо" гарантує кредиторам відшкодування 30% вимог. Крім цього, відшкодування збитків, завданих російською агресією, надасть змогу до цих 30% додати ще 39%. Особисто я не сумніваюся, що в той чи інший спосіб компенсацію з РФ стягнути вийде. Це питання лише часу", - повідомив Хорунжий.

Однак представники кредиторів ритейлера побутової техніки та електроніки Eldorado.ua (ТОВ "Дієса"), які охоплюють дистриб'юторів і світові бренди з виробництва електроніки та побутової техніки, висловили незгоду з досудовою санацією і вимагають санації в рамках процедури банкрутства.

Серед підписантів - ТОВ "ЮК Дистриб'юшн", ТОВ "Комел", ТОВ "Маккон", ТОВ "Техніка для бізнесу", ТОВ "Делонгі Україна".

Ці кредитори вбачають у затвердженому плані санації спробу залучення їхніх грошей на реструктуризацію боргу ТОВ "Дієса", коли "всім кредиторам пропонують профінансувати погашення боргу в інтересах боржника, але не всі отримають від боржника свої борги". На їхню думку, План санації не передбачає його фінансування власником боржника та участі в плані санації, такий підхід не корелюється з європейськими цінностями справедливості та доброчесності і провокує висновки про те, що активи кредиторів є інструментом привласнення грошей, виділених на реструктуризацію боргу.

"Кредитори, які виступають проти досудової санації, посилаються на ліквідаційний аналіз. Так, за проведеними підрахунками, у разі ліквідації мережі "Ельдорадо" до ліквідаційної маси потрапить майно на 814 млн грн, що призведе до задоволення 14% вимог усіх кредиторів", - повідомив Хорунжий.

Він зазначив, що до запропонованого мережею "Ельдорадо" плану досудової санації було включено 298 кредиторів із наявних близько 400.

"Серед кредиторів, не включених до плану санації, є кілька кредиторів із дуже великими вимогами до боржника. Власне, один із них - це забезпечений кредитор, а інший - зацікавлений щодо боржника, а відповідно до КУзПБ не має права голосу. Саме тому його не включили до плану. Якщо ж буде введено процедуру банкрутства, ці великі кредитори зможуть суттєво впливати на процедуру. Крім того, пасив боржника значно збільшиться і, відповідно, шанси кредиторів на отримання відшкодування - зменшаться", - зазначив юрист.

На його думку, ліквідаційний аналіз, запропонований з імовірністю погашення 14% межує з нереалістичністю, а з огляду на строки розгляду, трансформацію бізнесу під час процедури банкрутства та стратегію захисту боржника, приблизно за п'ять-сім років "непоганим показником у такій процедурі банкрутства може стати 1% задоволення вимог кредиторів, а аж ніяк не 14%".

Хорунжий також нагадав, що великим кредитором "Ельдорадо" є державний Ощадбанк (майже 2 млрд грн).

"У процесі досудової санації він перебуває поза грою і спостерігає за тим, як боржник налагоджує операційні процеси та оздоровлює бізнес шляхом реструктуризації боргів. А от чи буде банк чотири роки просто спостерігати за тим, як триває процедура банкрутства, що навпаки вбиває бізнес? Думаю, питання радше риторичне", - зазначив юрист.

Він додав, що зараз серед законодавців дуже активно точаться дискусії про те, щоб надати фінустановам можливість звертати стягнення на предмет застави без згоди суду.

Перший магазин "Ельдорадо" в Україні було відкрито 1999 року в Києві. Станом на серпень 2023 року в мережі Eldorado.ua було 70 магазинів у 49 містах.

ТОВ "Дієса" створено 2009 року, статутний капітал - 70 тис. грн. Згідно з Єдиним держреєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, власником є ТОВ "Потнеф ентерпрайзіс лімітед" (100%), а кінцевим бенефіціаром вказано Крісталла Александроу Папа (Кіпр).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА