16:38 16.11.2023

EIB Global надасть консультаційну допомогу з модернізації міського транспорту Києва на суму EUR480 тис.

3 хв читати
EIB Global надасть консультаційну допомогу з модернізації міського транспорту Києва на суму EUR480 тис.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Київська міськрада, ґрунтуючись на багаторічному й успішному партнерстві, підписали нову угоду про співпрацю під час Київського інвестиційного форуму 2023 у Брюсселі в четвер.

Як повідомляється в релізі ЄІБ, у рамках цієї угоди Київ отримає стратегічні консультаційні послуги з трансформації системи міського електротранспорту. Також угода визначає підтримку підготовки масштабних інвестицій для модернізації рухомого складу метрополітену, що надасть змогу покласти край поточній залежності від російських запчастин та обладнання.

Це нове партнерство, що охоплює як консультаційні послуги, так і підготовчу роботу, буде підтримано грантом технічної допомоги в розмірі EUR480 тис. із Трастового фонду технічної допомоги Східного партнерства (EPTATF), яким управляє ЄІБ.

"Ця угода з Києвом, що ґрунтується на роках успішної співпраці, підтверджує непохитне зобов'язання ЄІБ розвивати Україну та її міста. Консультаційні послуги та фінансова підтримка ЄІБ - це не лише інвестиції в інфраструктуру, а й важливий внесок у відновлення та стійкість країни. Тоді як підписана сьогодні угода фокусується на допомозі Києву з розбудовою сучасної системи міського громадського транспорту, наша спільна підтримка також поширюється на багато інших муніципалітетів по всій Україні, полегшуючи їхній шлях до інтеграції до ЄС і покращуючи якість життя для всіх громадян у ці складні часи", - процитовано слова віцепрезидентки ЄІБ Терези Червінської, відповідальної за операції банку в Україні.

Згідно з угодою, ЄІБ надасть консультаційні послуги, щоб підтримати місто Київ в ефективному управлінні та моніторингу проєкту міського електротранспорту вартістю EUR100 млн, підписаного в грудні 2021 року. Ці послуги також включають рекомендації щодо ефективних процесів закупівель, які відповідають стандартам ЄІБ. Розпочатий 2023 року в умовах війни, проєкт передбачає оновлення парку тролейбусів і метрополітену.

Ключовим елементом цієї угоди є підтримка ЄІБ для проведення техніко-економічного обґрунтування запланованої модернізації рухомого складу київського метрополітену, що, за попередніми оцінками, потребуватиме інвестицій у розмірі EUR450 млн. Це ТЕО також допоможе Києву ухвалити рішення щодо модернізації наявних вагонів обладнанням та ключовими компонентами, що відповідають європейським стандартам, від неросійських виробників, або ж придбання нових вагонів метрополітену. Важливість цього дослідження ще більше підкреслює той факт, що до війни близько 80% рухомого складу київського метрополітену було російського виробництва, тому припинення цієї залежності є нагальним стратегічним завданням.

"Ми вдячні ЄІБ за підтримку у відновленні та модернізації нашого міста. Консультаційні послуги, передбачені цією угодою, мають велике значення для стратегічного використання наших інвестицій", - зазначив мер Києва Віталій Кличко.

Він додав, що як європейське місто Київ прагне повністю позбутися залежності від російського виробництва рухомого складу, запчастин і технічного обладнання, а партнерство з ЄІБ є важливим кроком до досягнення цієї незалежності, наближення транспортної інфраструктури до загальноєвропейських стандартів.

Як повідомлялося, ЄІБ співпрацює з київською владою над різноманітними проєктами в рамках рамкових кредитів ЄІБ. Ці ініціативи зосереджені на модернізації транспортної та дорожньої інфраструктури столиці, зокрема на придбанні нових трамваїв, автобусів і вагонів фунікулера, а також на впровадженні заходів із дорожньої безпеки в Києві.

З початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну група ЄІБ виділила EUR2 млрд на покриття нагальних потреб країни. Крім того, фонд EU for Ukraine, що підтримується внесками держав-членів та гарантіями Європейської комісії, на сьогодні зібрав EUR500 млн. Ці суттєві фінансові надходження засвідчують непохитну відданість банку зусиллям України з відновлення та розвитку, свідчачи про довгострокове зобов'язання підтримувати Україну.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА