19:38 17.11.2023

Україні в найближчі роки потрібно реалізувати проєкти розвитку енергосистеми обсягом $15 млрд

3 хв читати
Україні в найближчі роки потрібно реалізувати проєкти розвитку енергосистеми обсягом $15 млрд

Україні необхідно в найближчі п'ять-десять років реалізувати низку проєктів зі збільшення потужності та гнучкості енергосистеми, обсяг інвестицій у які становитиме майже $15 млрд, повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Буде ще незліченна кількість зим, які належить пройти. І наш божевільний сусід нікуди від нас не дінеться. Тому потрібно думати не тільки про цю зиму, а й про майбутнє. Тому в нас як оператора системи є прораховане бачення, яким буде оптимальний енергомікс нашої країни на п'ять-сім-десять років, що ми маємо збудувати, щоб убезпечити наші об'єкти від масованих обстрілів, а також щоб зробити енергомікс дешевшим і чистішим. Є певне інвестиційне меню", - сказав Кудрицький на брифінгу в Медіацентрі в Києві в п'ятницю.

За його словами, найкращим захистом для української генерації є розосередження об'єктів, а також їх будівництво за новими технологіями та принципами зеленого переходу, без використання такого дорогого пального, як газ і вугілля.

Згідно з представленою ним презентацією, Україна найближчими роками потребуватиме 1,4 ГВт нових високоманеврених ТЕС (нині 0 ГВт), а також 1,1 ГВт ТЕС на біопальному (нині 0,3 ГВт). Окрім того, має бути додано 3,8 ГВт СЕС (нині 6,2 ГВт), 4,5 ГВт ВЕС (нині 0,5 ГВт) і 0,8 ГВт Energy Storage (нині 0 ГВт). Водночас має бути побудовано 2 ГВт потужності на Дністровській і Канівській ГАЕС (нині 2 ГВт).

За приблизними підрахунками, на це знадобиться $15 млрд, з яких найбільше може бути вкладено у ВЕС - $5,4 млрд. СЕС обійдуться в $2,5 млрд, ТЕС (обидва види) - у $2,3 млрд, СНЕ - $1,2 млрд, ГАЕС - $3,7 млрд.

Під час брифінгу він додав, що знадобиться також додаткова потужність АЕС, висловивши, зокрема, сподівання на повернення окупованої росіянами ЗАЕС.

"Є резерви для збільшення виробітку на наявних АЕС, плани побудови нових блоків. Вони довгострокові, але атомна електроенергія буде затребувана, особливо коли відбудеться виведення з балансу вугільних ТЕС", - пояснив Кудрицький.

Він зазначив, що "Укренерго" здійснило розрахунки за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, щоб отримати бачення, "як побудувати таку систему, яка була б готова в будь-який момент часу задовольнити попит споживачів і з усіх таких систем бути найдешевшою".

При цьому голова компанії наголосив, що розрахунок має бути на приватні інвестиції.

"Але потрібно відповідне ринкове середовище, забезпечити три умови: відсутність боргів на ринку, насамперед балансувальному та системних послуг, можливість укладення довгострокових контрактів на допоміжні послуги, щоб інвестор розумів, що має гарантований дохід, а також синхронізувати на 100% ринкові умови з європейськими", - описав ситуацію Кудрицький.

За його словами, тоді Україна матиме величезні конкурентні переваги.

"Тому що ми готові будувати свої електростанції швидше, можливо дещо дешевше, і будуть передумови стати великим магнітом для інвестицій в енергетику", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА