12:13 18.11.2023

Борги на балансувальному ринку е/е продовжують зростати і загрожують енергосистемі - голова "Укренерго"

3 хв читати
Борги на балансувальному ринку е/е продовжують зростати і загрожують енергосистемі - голова "Укренерго"

Борги на балансувальному ринку, де його учасники вже заборгували НЕК "Укренерго" майже 30 млрд грн, а компанія - 18 млрд грн, створюють величезну проблему для енергосистеми і потребують негайного вирішення, зазначив голова правління НЕК Володимир Кудрицький.

"На балансувальному ринку борги перед нами продовжують зростати стрімко. Це пов'язано з тим, що деякими рішеннями дозволено не платити за споживання електроенергії певним споживачам, їх не можна відключати, а їх кілька тисяч", - сказав Кудрицький у бліц-інтерв'ю агентству. "Інтерфакс-Україна".

Водночас він зазначив, що компанія ініціює перегляд переліку таких споживачів, "тому що так далі тривати не може".

"І вже навіть найстійкіші генерувальні компанії, як-от "Укргідроенерго", дуже страждають від цього. У них просто в якийсь момент може закінчитися фінансовий ресурс, тому що вони не зможуть витримувати це накопичення боргів. Я вже не кажу про те, що ми як оператор тримаємо на собі весь цей ланцюг боргів", - зазначив глава "Укренерго".

Водночас він зазначив, що на цю проблему звертають увагу донори та кредитори компанії, вимагаючи відповіді, як Україна вирішуватиме її.

Описуючи загалом боргову ситуацію, Кудрицький повідомив, що борги на ринку допоміжних послуг, які ще нещодавно становили понад 0,5 млрд гривень, компанія погасила.

"Це приклад того, який ефект дали нам міжнародні кредити, які ми залучали саме для того, щоб сплатити борги. Це дало електростанціям, які надають допоміжні послуги, (резерви) підготуватися до цієї і до минулої зими", - пояснив він.

Також, за його словами, вдалося погасити борги за обмеження промислових ВДЕ за цей і минулі роки в обсязі майже 5 млрд грн, отже, сума боргу за цим напрямом становить менше ніж 0,2 млрд грн. До кінця року компанія також має намір погасити понад 2 млрд грн боргів домашнім СЕС.

Водночас Кудрицький акцентував, що перестали зростати і "поки що навіть частково були погашені" борги учасників ринку за передання та диспетчеризацію перед компанією. Зараз вони становлять приблизно 20 млрд грн і 8 млрд грн відповідно.

Як повідомлялося, на початку жовтня голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус закликав Міністерство енергетики опрацювати та відкоригувати його наказ №148 щодо особливостей поставок е/е та розрахунків за неї в умовах воєнного стану, яким заборонено вимкнення певних категорій споживачів (наприклад, об'єктів, тепло-, газо-, електро- та водопостачання) без узгодження з відповідною військовою адміністрацією.

"Опрацюйте це питання, оскільки ця ситуація має суттєвий вплив на балансувальний ринок е/е (БР). Якщо в когось справді критична ситуація і він не може платити, а треба, щоб він працював, тоді необхідно шукати рішення, наприклад, у бюджетному фінансуванні або через місцеву владу.

Але просто давати індульгенцію, що можна не платити, це неправильно", - звернувся Герус до першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка під час наради в комітеті, на якій той був присутній онлайн.

За даними "Укренерго", на початок жовтня борги перед нею на БР за місяць зросли на 1 млрд грн - до 29,1 млрд грн, а заборгованість компанії зросла на 0,4 млрд грн - до 17,1 млрд грн.

За даними гендиректора ПрАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти (онлайн), борг перед його компанією на БР зростає на 0,5 млрд грн останніми місяцями і на початок жовтня сягнув 7,5 млрд грн, чого, як він висловився, до цього раніше не було. За словами Сироти, нарощування боргів перед "Укргідроенерго" загрожує виконанню компанією спецзобов'язань із забезпечення е/е населення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА