15:02 20.11.2023

Блокада українсько-польських пунктів пропуску загрожує українським і польським виробникам продовольства - Мінагрополітики

2 хв читати
Блокада українсько-польських пунктів пропуску загрожує українським і польським виробникам продовольства - Мінагрополітики

Україна експортує понад 70% виробленої агропродукції, тому вільний доступ до різних транспортних каналів, зокрема, автомобільних через українсько-польські пункти пропуску, критично важливий не лише для українських виробників, а й польських, повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький в ефірі єдиного національного телемарафону.

"Понад 70% української агропродукції, яка вирощується, експортується. Експорт автомобільним транспортом критично важливий для продукції з доданою вартістю, яка, зокрема, потребує спеціальних умов зберігання, може бути швидкопсувною, наприклад, м'ясна та молочна продукція. У нас також вирощують фрукти й овочі, які, зокрема, експортують", - сказав заступник міністра.

За його словами, ситуація з блокуванням польськими перевізниками українсько-польських пунктів пропуску є для аграрного експорту загрозливою. Низка виробників намагаються перенаправити продукцію на інші ринки, але це не завжди можливо. Багато українських виробників доклали чимало зусиль для підписання довгострокових контрактів із торговельними мережами країн Європейського Союзу, відповідно, мають графік поставок.

"Блокада триває в обидва боки. Зокрема немає можливості у європейських виробників, польських виробників продукції продавати свою продукцію до України. Тому зазнають втрат і європейські, і польські виробники молочної продукції, м'ясної продукції, різної - абсолютно нелогічна ситуація, яка завдає шкоди обом сторонам", - наголосив Висоцький.

На його думку, інцидент на українсько-польському кордоні вигідний виключно ініціативній групі, яка ці протести підтримує.

Висоцький наголосив, що це виклик для експорту українського продовольства, яке залежить від автомобільного транспорту, і висловив сподівання, що найближчим часом проблему буде вирішено.

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, що розпочався 6 листопада, на ПП "Ягодин-Дорогуськ", "Краківець-Корчова" та "Рава-Руська - Гребенне" черги на в'їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягають до 40 км. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА