14:38 22.11.2023

ВР ухвалила закон про страхування ЕКА інвестицій від воєнних ризиків

2 хв читати
ВР ухвалила закон про страхування ЕКА інвестицій від воєнних ризиків

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №9015, що дозволяє Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні, повідомив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у фейсбуці.

"Верховна Рада прийняла закон №9015 про страхування воєнних ризиків. Його суть - надання права ЕКА України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку "прильоту", - написав ініціатор законопроєкту.

Як уточнив Кисилевський агентству "Інтерфакс-Україна", за документ проголосували 242 народні депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Закон набуває чинності 1 січня 2024 року.

Кисилевський наголосив, що до набуття законом чинності уряд України має забезпечити прийняття за погодженням із Нацбанком нормативно-правого акта, що визначає перелік воєнних ризиків, а також умови та порядок страхування (перестрахування) таких ризиків під час здійснення видів діяльності ЕКА.

Крім того, за його словами, необхідно суттєво збільшити статутний капітал ЕКА за рахунок держбюджету або за сприяння міжнародних донорів. Крім цього, зазначає нардеп, ЕКА має "навчитися перестраховувати ризики".

"При виконанні цих трьох умов механізм запрацює. Без них - ні", - написав співавтор законопроєкту.

За його інформацією, наразі Мінекономіки комунікує з MIGA, DFC та ЄБРР, а також із донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення $100 млн для перестрахування української ЕКА та $500 млн для міжнародних трастових фондів страхування та перестрахування.

"Також разом із Мінекономіки та Мінфіном будемо порушувати питання щодо збільшення статутного капіталу ЕКА, у тому числі для страхування інвестицій від воєнних ризиків", - повідомив Кисилевський.

Як повідомлялося, законопроєкт №9015, авторами якого є 15 народних депутатів, розширює можливості ЕКА, дозволяючи йому здійснювати страхування й перестрахування прямих інвестицій, зокрема страхування інвестицій в Україні від ризиків, що можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

Закон передбачає, що таке страхування здійснюється виключно за умови спрямування інвестицій на створення об'єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА