15:32 22.11.2023

Рада обмежила ставку мікрокредитування 2,5% на добу зі зниженням до 1% за 240 днів

3 хв читати
Рада обмежила ставку мікрокредитування 2,5% на добу зі зниженням до 1% за 240 днів

Верховна Рада ухвалила в цілому розроблений Національним банком законопроєкт №9422 про вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг, згідно з яким, зокрема, граничну ставку мікрокредитування за 240 днів опускають із 2,5% до 1% на добу.

Як ідеться на сайті парламенту, за закон проголосували 255 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з порівняльною таблицею до другого читання і стенограмою слухань, у перші 120 днів після опублікування закону гранична ставка становитиме 2,5% на добу, у наступні 120 днів - 1,5% на добу, а потім - 1% на добу.

Уточнено, що під час розрахунку ставки враховуються всі витрати боржника, і Національному банку надається право уточнювати формули розрахунку, щоб уникнути зловживання кредиторів.

Як повідомлялося, законопроєкт №9422 було зареєстровано в парламенті 26 червня 2023 року.

Документ встановлює вимоги обов'язкового зазначення в договорі про споживчий кредит інформації про денну відсоткову ставку (окрім кредитів під забезпечення заставою/іпотекою або правом довірчої власності), заборонити встановлювати в договорі про споживчий кредит умову продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом.

Серед інших нововведень - зобов'язання кредитора передавати інформацію за всіма споживчими кредитами незалежно від суми кредиту хоча б до одного з бюро кредитних історій, що внесено до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, здійснювати оцінку кредитоспроможності споживача з урахуванням вимог, встановлених законодавством.

Крім того, закон виводить нормативно-правові акти Нацбанку, спрямовані на виконання ним функції державного регулювання та нагляду на ринках небанківських фінансових послуг, з-під сфери дії закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", прописуючи для НБУ особливий порядок.

"Це вимога Міжнародного валютного фонду. Ми регуляторку залишили, спеціальну процедуру обговорення залишили, учасників ринку регулятор буде змушений чути", - прокоментувала ці норми Ольга Василевська-Смаглюк, яка представляла законопроєкт (фракція "Слуга народу").

Зазначалося також, що в разі ухвалення закону, уповноваженим НБУ буде дозволено під час проведення інспекційної перевірки отримувати документи/інформацію шляхом віддаленого доступу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, бути присутнім на загальних зборах учасників банку, засіданнях ради банку, правління банку та комітетів банку, а також на засіданнях колегіальних органів учасника банківської групи.

Водночас правка про виключення Нацбанку з-під закону про адмінпроцедуру, внесена під час другого читання, не пройшла підтвердження в залі: за проголосували 204 депутати.

"Ми не виводимо Національний банк з-під закону про адмінпроцедуру. Ми вводимо Нацбанк у дію цього закону, але на час воєнного стану, коли потрібно терміново ухвалювати постанову про санкції, коли потрібно терміново регулювати інші речі, які стосуються війни, стосуються наших валютних резервів, стосуються курсу. Ми не можемо зараз під час війни вводити Нацбанк у цю процедуру. Національний банк випише свою процедуру так, що він відповідатиме тому закону, про який ви згадали у своєму виступі", - намагалася відстояти правку Василевська-Смаглюк, але безуспішно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА