09:54 24.11.2023

Запровадження фіскальних обмежень на експорт аграрної сировини вирішить зернову й логістичну кризу - думка

2 хв читати
Запровадження фіскальних обмежень на експорт аграрної сировини вирішить зернову й логістичну кризу - думка

Обмеження вивезення аграрної сировини шляхом запровадження фіскальних обмежень підштовхне аграріїв до розвитку переробки й допоможе у вирішенні зернової та логістичної кризи на кордоні, повідомив народний депутат, заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

"Інколи для старту важливої справи потрібна здорова провокація. Свідомо пішов на неї на конференції борошномелів "Розвиток попри війну: зерно і переробка". Запропонував обговорити ідею, яка поки що виглядає контроверсійною: запровадити фіскальні обмеження на вивезення з України агросировини. Враховуючи ситуацію на кордоні, час для такої дискусії, схоже, настав", - написав він у фейсбуці.

Депутат навів як приклад обмеження на вивезення насіння соняшнику, яке дало поштовх розвитку в Україні олійноекстракційної галузі, що нині є провідною у світі. Мораторій на вивезення лісу-кругляку спричинив стрімке зростання інвестицій у деревообробній та меблевій промисловості. Експортне мито на металобрухт зберегло десятки тисяч робочих місць в українській металургії.

Кисилевський висловив думку, що самообмеження щодо вивезення зернових позитивно сприймуть європейські країни, чиї фермери ініціюють рухи проти української продукції. Крім того, такий крок дасть змогу вирішити перманентну зернову та логістичну кризу на західних кордонах.

Парламентарій упевнений, що від запровадження подібних обмежень насамперед може виграти Україна, частка переробної промисловості у ВВП якої становить менше ніж 8%, тоді як у країнах із високим рівнем життя такий показник сягає 20%.

"Лише переробні та високотехнологічні галузі промисловості здатні зробити нашу економіку, а державу загалом самодостатньою, стійкою до криз і зовнішніх агресій. Це і має стати орієнтиром для довгострокової державної економічної політики", - резюмував депутат.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА