Економіка

Ставки за депозитами у 2024р. можуть залишитися на теперішньому рівні при прискоренні інфляції до 10% - думка

Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас припускає збереження поточних ставок за депозитами при очікуваному прискоренні інфляції до 8-10% наступного року та облікової ставки НБУ в межах 14-16%.

"Якщо дивитися, наприклад, на UIRD (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates - ІФ-У) ... то я бачу, що вже відреагували ці ставки на останнє рішення Національного банку (зниження - ІФ-У) облікової - 16%, і, я думаю, що воно в цих межах десь залишатиметься, і може навіть весь 2024 рік", - сказав президент АУБ у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"…депозити, швидше за все, будуть у тих межах, які вони є зараз", – доповнив Дубас.

Говорячи про причини стрімкого зниження інфляції у жовтні цього року до 5,3%, президент асоціації насамперед зазначив збереження мораторію на підвищення цін на комунальні послуги, адаптацію населення до умов воєнного часу, логістичні проблеми, що перешкоджають експорту агропродукції, а також блокаду портів.

"…я також вважаю, що одним із важливих моментів є те, що у нас, за різними підрахунками, близько 6 млн людей виїхало з України. Це люди молодого віку, середніх років, вони в Україні до початку війни працювали, заробляли кошти та ці кошти витрачали теж в Україні... Сьогодні вони є споживачами в інших країнах", - сказав Дубас, перераховуючи фактори, що вплинули на уповільнення інфляції.

Як повідомлялося, за підсумками жовтня інфляція сповільнилася до 5,3% у річному вимірі з 7,1% за підсумками вересня.

Нацбанк України наприкінці жовтня знову покращив прогноз інфляції на цей рік із 10,6% до 5,8%, проте погіршив його на 2024 рік – з 8,5% до 9,5%. Уряд на початку листопада покращив прогноз інфляції на цей рік з 14,7% до 7,1%, а наступного – з 10,8% до 9,7%.

Ставка UIRD у гривні наразі становить від 14,11% річних на три місяці до 14,49% – на шість місяців та 14,14% – на рік.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ