15:43 01.12.2023

Експорт е/е в листопаді зменшився на 41%, імпорт зріс у 3,5 раза

2 хв читати
Експорт е/е в листопаді зменшився на 41%, імпорт зріс у 3,5 раза

Експорт електроенергії в листопаді становив 40,9 тис. МВт-год, що на 41% менше, ніж у жовтні.

Згідно з інформацією, наданою "Енергореформі" DiXi Group із посиланням на портал Energy map, за результатами місяця найбільші обсяги поставлено до Словаччини - 43% від загального обсягу (17,6 тис. МВт-год).

Ще 21% (8,7 тис. МВт-год) надійшов до Молдови.

В аналітичному центрі звертають увагу, що вперше за більше ніж рік здійснювався експорт до Румунії, який становив 14,7 тис. МВт-год або 36% загального обсягу. До цього останній експорт до країни здійснювався в жовтні 2022 року. Відновлення постачань до/з Румунії стало можливим завдяки виконанню Україною вимог ЄС щодо проведення спільних аукціонів із доступу до міждержавних перерізів.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року експорт електроенергії не здійснювався, його було зупинено ще в середині жовтня після початку масованих атак російських агресорів на енергосистему України.

Щодо імпорту, то він у 1,5 раза перевищив експорт, сягнувши 60,7 тис. МВт-год. Із них 46% (27,7 тис. МВт-год) надійшло зі Словаччини, 35% (21,1 тис. МВт-год) - із Румунії (вперше з листопада 2022 року), 12% (7,7 тис. МВт-год) - із Польщі, 7% (4,2 тис. МВт-год) - із Молдови.

Порівняно з минулим місяцем імпорт зріс у 3,5 раза. Порівняно з листопадом 2022 р., коли постачання майже не здійснювалися, імпорт зріс у 470 разів.

Як повідомлялося, перші спільні аукціони з розподілу потужності міждержавного перерізу Україна-Румунія в обох напрямках було проведено з поставкою на 3 листопада. Тоді вдалося розподілити до половини цієї потужності.

Як тоді прокоментував у своєму фейсбуці голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, спільні аукціони - це стратегічно черговий важливий крок до повноцінного членства в "енергетичному ЄС" і майбутнього об'єднання ринків.

При цьому він зазначив, що "Укренерго" очікує проведення спільних аукціонів з іншими країнами - Польщею, Словаччиною та Угорщиною - на загальноєвропейській платформі JAO (Joint auctioning Office) з початку 2024 року, оскільки українська сторона виконала всі необхідні умови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА