12:43 08.12.2023

Мінекономіки презентувало країнам-донорам проєкт Національної стратегії протимінної діяльності

3 хв читати

Міністерство економіки презентувало міжнародним партнерам проєкт Національної стратегії протимінної діяльності, попередні результати роботи у 2023 році, плани та потреби України у сфері протимінної діяльності (ПМД) на наступний рік, повідомила пресслужба міністерства.

Проєкт було презентовано під час засідання секторальної робочої групи з протимінної діяльності в четвер, а сама стратегія перебуває на останній стадії розроблення. Його розроблено у співпраці з Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування, Програмою розвитку ООН та іншими міжнародними партнерами за підтримки Європейського Союзу та Фонду Говарда Баффета.

Перша віцепрем'єрка - міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що за два місяці після першого засідання робочої групи Україна досягла певного прогресу в розмінуванні. Зокрема, було проведено Міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування, на якій донори оголосили зобов'язання щодо допомоги Україні.

За даними Мінекономіки, до теперішнього часу нетехнічним обстеженням охоплено близько 50 тис. кв. км за запланованих 45 тис. кв. км. З вересня піротехніки додатково обстежили 50 тис. га сільгоспугідь, після чого 37 тис. га повернуто в продуктивне використання. При цьому триває сертифікація операторів ПМД - уже сертифіковано 18 операторів, ще понад 30 проходять сертифікацію.

"Як Міністерство економіки ми хочемо прив'язати всі наші подальші зусилля з очищення територій до впливу на ВВП, щоб наша робота створювала позитивний та реальний ефект для економіки та зменшення впливу мінного забруднення на людей, щоб попередити нові інциденти та захистити людей там, де вони вже відбулися", - наголосив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

У планах на наступний рік Мінекономіки відзначило створення прозорого ринку послуг із розмінування, цифровізацію сфери, врегулювання питань управління інформацією та процесами розмінування. Серед намічених напрямів також стимулювання національного виробництва у сфері розмінування та координація ресурсів для забезпечення пріоритетності у використанні ресурсів.

У засіданні секторальної робочої групи з розмінування взяли участь представники близько трьох десятків країн-донорів та міжнародних організацій, що співпрацюють з Україною у сфері ПМД, державних органів України - міністерств економіки, оборони, внутрішніх та закордонних справ, ДСНС тощо. Співголовами засідання були міністр економіки Свириденко, координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун, посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Як повідомлялося, на першій Міжнародній донорській конференції високого рівня, що відбулася в жовтні 2023 року в Загребі, 34 держави заявили про надання допомоги Україні сумарно на EUR0,5 млрд для гуманітарного розмінування. При цьому уточнювалося, що додаткові внески були і будуть зроблені у вигляді обладнання, матеріалів та експертної допомоги.

Крім того, наразі Рада ЄС обговорює 4-річну програму допомоги Україні на EUR50 млрд Ukraine Facility, після схвалення якої, як зазначалося, частину цих коштів також важливо буде спрямувати на розмінування.

Друга міжнародна конференція донорів з гуманітарного розмінування України відбудеться в жовтні 2024 року в Женеві (Швейцарія).

Згідно з проведеним дослідженням Світового банку, уряду України, Єврокомісії та ООН, витрати на гуманітарне розмінування за рік після початку повномасштабного вторгнення РФ оцінювали у понад EUR34 млрд із EUR383 млрд загальних витрат на реконструкцію та відновлення.

Уряд України навесні оцінював першочергові потреби у фінансуванні гуманітарного розмінування у 2023 році в $400 млн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА