10:36 12.12.2023

"Укрнафта" розпочала першу 3D-сейсміку з використанням бездротової системи реєстрації даних

2 хв читати
"Укрнафта" розпочала першу 3D-сейсміку з використанням бездротової системи реєстрації даних

ПАТ "Укрнафта" першим в країні розпочало 3D-сейсміку з використанням бездротової системи реєстрації даних, повідомив директор компанії Сергій Корецький у фейсбуці.

3D-сейсмічні дослідження здійснюють на 80 кв. км площі "Укрнафти" на заході України, до них буде залучено понад 100 осіб, уточнив він.

"Метод такий: потужні машини-вібратори працюють на поверхні, створюючи сейсмічні хвилі, що рухаються під землею. Хвилі відбиваються від різних порід з відповідними параметрами. Дані збирається на поверхні за допомогою розгалуженої мережі спеціальних датчиків - сейсмоприймачів або геофонів", - пояснив Корецький.

За його словами, датчики можуть бути приєднані й до дротів. Це більш поширений, але не сучасний метод. Значно ефективніше використовувати сучасні бездротові системи, особливо в таких складних умовах на поверхні, як гориста місцевість.

Отримані дані дадуть змогу оцінити внутрішню будову перспективних горизонтів і зрозуміти, де і на яку глибину потрібно бурити нові свердловини.

Директор "Укрнафти" також повідомив, що у 2023 році компанія планує розпочати ще одне таке дослідження на сході України. У 2024 році "Укрнафта" планує використовувати бездротові системи реєстрації даних і має намір дослідити майже 1 тис. кв. км площ.

"Дякую спеціалістам Департаменту геологічного вивчення, які працюють над тим, щоб зробити надра "прозорими" для буріння нових свердловин, аби видобувати ресурс, необхідний для досягнення енергетичної незалежності України", - резюмував Корецький.

Як повідомлялося, "Укрнафта" у 2023 році має намір пробурити дев'ять нових свердловин, у 2024 році - 30. Компанія ставить стратегічною метою до 2027 року подвоїти видобуток нафти і природного газу до 3 млн тонн і 2 млрд куб. м відповідно. Відповідно до останнього прогнозу, видобуток нафти у 2023 році планувалося збільшити на 4%, до 1,405 млн тонн.

"Укрнафта" - найбільша нафтовидобувна компанія України, є оператором національної мережі АЗС із 537 станцій, з яких діють 456. Компанія реалізує комплексну програму відновлення діяльності та оновлення формату автозаправних станцій своєї мережі. З лютого 2023 року "Укрнафта" випускає власні паливні талони та картки "NAFTAКарта", що реалізуються юридичним і фізичним особам через ТОВ "Укрнафта-Постач".

Найбільшим акціонером "Укрнафти" є НАК "Нафтогаз України" з часткою 50%+1 акція. 5 листопада 2022 року ставка Верховного головнокомандувача ЗСУ ухвалила рішення про передання державі частки корпоративних прав компанії, що належали приватним власникам, якою наразі управляє Міноборони. У листопаді 2022 року директором компанії призначено Сергія Корецького.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

Україна та ОАЕ завершили переговори щодо Угоди про всеосяжне економічне партнерство

Італія готова підтримати санкції проти російського ЗПГ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА