15:37 31.01.2024

"Енергоатом" заощадив 2,3 млрд грн на різниці світових цін після відмови від російського ядерного палива

2 хв читати
"Енергоатом" заощадив 2,3 млрд грн на різниці світових цін після відмови від російського ядерного палива

Відмова від російського ядерного палива з паралельним активним виходом на світовий ринок ядерних матеріалів надала змогу АК "НАЕК "Енергоатом", починаючи з 2022 року, заощадити 2,3 млрд грн на різниці світових цін.

"Ефективна робота "Енергоатома" на ринку урану та послуг з його конверсії та збагачення надала Україні можливість не лише позбутися залежності від російського ядерного палива, а й заощадити значні кошти", - повідомила компанія із посиланням на голову НАЕК Петра Котіна.

За його словами, ухвалені компанією у 2022-2023 роках рішення щодо збільшення закупівлі урану та послуг з його конверсії та збагачення, а також завчасно проведені переговори й укладені контракти з міжнародними партнерами "Енергоатому" в особі британської Urenco та канадської CAMECO принесли наразі позитивні результати.

"По-перше, ми спокійно і без шкоди повністю відмовилися від ядерних матеріалів і супутніх послуг російського походження. По-друге, на різниці світових цін на ці продукти (від часу проведення закупівель і донині вони в середньому зросли більш ніж на третину) ми економимо близько 2,3 млрд грн", - зазначив Котін.

Як поінформували в НАЕК, глобальне відродження ядерної генерації потягнуло за собою безперервне зростання цін на уран і послуги з його конверсії та збагачення, що вже відображаються у світових рекордах.

"Тож підписані "Енергоатомом" контракти з компаніями Urenco та CAMECO гарантують тривалу безперебійну роботу вітчизняної ядерної генерації", - доповнили в компанії.

Urenco, зокрема, постачатиме "Енергоатому" послуги зі збагачення урану до 2035 року з можливістю пролонгації контракту до 2043 року; CAMECO впродовж 2024-2035 років на 100% задовольнятиме потреби "Енергоатому" у гексафториді природного урану (UF6), постачаючи його та надаючи послуги з конверсії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА