07:16 08.02.2024

ДП "Ліси України" у 2024р наростило відвантаження деревини на 60%

2 хв читати
ДП "Ліси України" у 2024р наростило відвантаження деревини на 60%

ДП "Ліси України" з початку року відвантажило понад 700 тис. куб. м деревини, що на 60% більше, ніж за аналогічний період 2023 року, повідомив генеральний директор підприємства Юрій Болоховець.

"Після періоду застою реалізація пожвавилася. Залишки знизилися. Обсяг законтрактованої деревини на торгах першого кварталу вже перевищив 2 млн куб. м", - написав він у фейсбуці і додав, що додаткові аукціони триватимуть до березня.

За його інформацією, сума контрактів на перший квартал уже сягнула майже 4,1 млрд грн і перевершила показник по необробленій деревині за порівнянний період минулого року.

Водночас Болоховець вказав на подорожчання деревини. Наразі ціна на неї становить у середньому 2,1 тис. грн/куб. м. За прогнозами фахівців держпідприємства, після реалізації дров вона знизиться приблизно до 1,9 тис. грн/куб. м (у четвертому кварталі минулого року середня ціна становила 1,75 тис. грн/куб. м).

"Два тижні тому я розповідав про складну ситуацію на ринку, скорочення попиту через блокування експорту через західні кордони. Сказав, що попри всі негативні прогнози налаштований оптимістично", - сказав СЕО.

Болоховець повідомив, що на підприємстві посилено контроль за дотриманням контрактів. Якщо дерево виставлено на торги і викуплено, керівник філії має забезпечити його заготівлю і відвантаження згідно з узгодженим графіком поставки. Весь обсяг нереалізованої деревини одразу без затримок виставляється на додаткові торги.

"Щоб уникнути накопичення залишків і втрати якості, план із заготівлі дров своєчасно коригується відповідно до укладених контрактів", - резюмував топменеджер.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів. Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА