09:44 13.02.2024

Єврокомісар із торгівлі закликав Польщу, Словаччину й Угорщину зняти одностороннє обмеження на імпорт українських агротоварів

2 хв читати
Єврокомісар із торгівлі закликав Польщу, Словаччину й Угорщину зняти одностороннє обмеження на імпорт українських агротоварів

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав Польщу, Угорщину та Словаччину зняти одностороннє обмеження на імпорт українського зерна, оскільки Європейський Союз уже розробив альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських фермерів від надлишку української продукції.

Домбровскіс під час дебатів у Комітеті агрокультури при Європейському парламенті в понеділок нагадав, що Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для прифронтових країн під час імпорту переважно сировинних товарів з України, таких як зерно, кукурудза та насіння соняшнику. Згодом ЄК разом з Україною розробила механізм експортного контролю, і він уже успішно функціонує між Україною та Румунією, наголосив єврокомісар.

"Цей механізм не працює, наприклад, із Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать і виключній компетенції ЄС у сфері торговельної політики, і вашим зобов'язанням за Угодою про вільну торгівлю з Україною та СОТ", - наголосив Домбровскіс.

Крім того, він зазначив, що Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торговельні заходи для країн, які стикаються з негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про "чутливі продукти" - яйця, цукор і соняшникову олію, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, що є усередненими даними імпорту за 2022-2023 рр.

Домбровскіс зазначив, що дія "коридорів солідарності" залишається актуальною, незважаючи на відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він усе ще не досяг довоєнних показників.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА