13:33 14.02.2024

Україна та ЄС працюють над створенням механізму для недопущення блокади кордонів - Деркач

2 хв читати
Україна та ЄС працюють над створенням механізму для недопущення блокади кордонів - Деркач

Україна працює з Єврокомісією над створенням механізму, який зробив би неприпустимою блокаду, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у середу на конференції Global Outlook: A Winning Vision, організованій Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).

"Питання блокування кордону є одним із ключових, які ми зараз порушуємо з Європейським Союзом, з Єврокомісією. Має бути якийсь запобіжник, що кордон не можна блокувати. Тобто ті дороги, які ведуть до пунктів пропуску, мають вважатися критичними для функціонування Євросоюзу, для країн, де є кордон, і їх не можна блокувати", - сказав Деркач.

За його словами, нині кордон можуть заблокувати підприємці з будь-якої сфери. Як приклад він навів блокаду кордону словацькими перевізниками й румунськими фермерами, вимоги яких стосувалися, за словами заступника міністра, внутрішніх причин.

"Можу вам сказати, що є ризик, що кордон може бути заблокований будь-якими підприємцями з будь-якої сфери. Ведучи переговори з колегами з Міністерства інфраструктури (Польщі - ІФ-У), ми бачимо, що вони намагаються зробити також усе, щоб запобігти якомусь можливому страйку в майбутньому", - заявив Деркач, пояснивши, що щодня для такого страйку можна знайти будь-яку причину.

За його словами, польське законодавство, як наголошують представники Польщі, було змінено таким чином, що органам влади складно вплинути на протести, оскільки дозвіл на мирні зібрання видає місцева влада.

Заступник міністра навів як приклад нещодавній випадок із зупиненням на кордоні одного з автомобілів польського перевізника. Через видачу йому протоколу за порушення польські перевізники надіслали до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення) листа з попередженням, що готові поновити блокаду.

"Ризик того, що блокування кордону може бути використано як засіб досягнення своїх власних цілей, приватних цілей, які не стосуються навіть України, в інших країнах, є досить високим", - констатував Деркач.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА