10:36 24.05.2024

Dragon Capital заявляє про необґрунтований тиск БЕБ на бізнес ТЦ Victoria Gardens

5 хв читати

Інвестиційна компанія Dragon Capital повідомляє про тиск із боку органів Бюро економічної безпеки (БЕБ), які виявляють підвищену увагу до діяльності торговельно-розважального центру Victoria Gardens (ТРЦ VG, Львів) та здійснюють повторювані розслідування у кримінальних провадженнях 7-річної давності, порушених проти колишніх власників.

"Упродовж останніх кількох місяців ми зіткнулися з тим, що органи Бюро економічної безпеки України проявляють підвищену увагу до діяльності торгово-розважального центру Victoria Gardens (ТРЦ VG) у Львові - одного з ключових активів Dragon Capital, що був придбаний нами у турецьких бізнесменів у березні 2018 року", - йдеться на сайті компанії.

У повідомленні зазначається, що детективи територіального управління (ТУ) БЕБ у Києві в кримінальному провадженні, відкритому в 2017 році до придбання Dragon Capital активу, висунули обвинувачення в ухиленні від сплати податку під час операції з продажу ТРЦ VG від ТОВ "Фенікс Капітал" ТОВ "Європоліс Проперті Холдинг" (поточний власник).

"Ми подали необхідні пояснення та документи. Допитали наших працівників, зокрема у Львові із залученням детективів ТУ БЕБ у Львівській області. Здавалося, всі питання з несплатою податків були зняті", - інформує компанія.

Однак уже в травні цього року "Європоліс Проперті Холдинг" отримав вимогу від детективів ТУ БЕБ у Львівській області в іншій кримінальній справі від 2017 року щодо надання таких самих пояснень і документів за тією самою операцією.

Зазначається, що компанія-власник ТЦ надала свої пояснення і нагадала про те, що ці обставини вже були предметом розслідування іншого територіального управління БЕБ.

Після цього інвесткомпанія отримала від львівських детективів чергову вимогу із попередженням про можливе проведення виїмок і обшуків.

"Dragon Capital вважає, що дублювання роботи детективів БЕБ і втягування компанії в "історичні" кримінальні провадження є формою тиску на бізнес. Dragon Capital закликає до припинення таких практик і забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Компанія сподівається на підтримку державних органів у створенні прозорого та справедливого бізнес-середовища", - наголошується в повідомленні.

Dragon Capital нагадала, що під час купівлі 2018 року "Фенікс-Капіталу", якому на той час належав ТРЦ VG, загальна сума накопичених збитків цього ТОВ становила близько півмільярда гривень, при цьому основну суму сформували курсові різниці за кредитом від компанії-нерезидента. Метою цього придбання було збільшення інвестиційної вартості активу через реконструкцію, модернізацію та перетворення збиткового підприємства на прибуткове.

"Наскільки нам було відомо, попередній власник зазначеного товариства - іноземна компанія Globcon Limited та її бенефіціарні власники - зіткнулися у 2017 році зі спробами рейдерського захоплення ТРЦ VG, організованими колишнім директором "Фенікс-Капітал" спільно з іншими особами. За запевненнями продавців ними було вжито достатньо заходів, щоб запобігти якимось незаконним вимогам до нового власника ТОВ "Фенікс-Капітал"/ТРЦ VG, зокрема, через провадження в більш ніж 5 кримінальних справах, відкритих у 2017 році", - зазначається в релізі інвесткомпанії.

Водночас Dragon Capital констатує, що, незважаючи на зміну власників "Фенікс-Капітал", спроби рейдерського захоплення ТРЦ VG не припинилися, і новий власник зіткнувся із загрозою втрати контролю над придбаними на законних підставах активами. Для створення додаткового юридичного захисту ТРЦ VG від незаконних зазіхань було прийнято рішення про продаж ТРЦ VG іншій компанії групи Dragon Capital за ринковою ціною, визначеною незалежним експертом. За результатами такого продажу "Фенікс-Капітал" сплатило у вересні 2018 року безпосередньо до бюджету ПДВ у сумі понад 80 млн грн.

"Після цього нами ми провели реконструкції та інші поліпшення нерухомості на загальну суму понад 250 млн грн, що суттєво збільшило ринкову вартість ТРЦ VG. Ці оборудки було перевірено податковою службою 2021 року під час планової документальної виїзної перевірки", - зазначено в релізі.

Згідно з ним, "Європоліс Проперті Холдинг" (поточний власник ТРЦ VG) почав сплачувати ПДВ від операцій із надання в оренду площ у ТРЦ VG безпосередньо до бюджету з лютого 2021 року, наразі це близько 9 млн грн щомісяця. За результатами 2023 року ТОВ нарешті стало прибутковим: за рік сплачено 54,5 млн грн податку на прибуток, а за перший квартал 2024 року - 12 млн грн.

Зі свого боку пресслужба БЕБ повідомила, що заяви про тиск на інвестиційну компанію Dragon Capital не відповідають дійсності.

"Розслідування щодо діяльності цієї компанії відбувалося за фактом ухилення від сплати податків. Для перевірки наявної інформації детективи БЕБ провели низку слідчих дій. Після цього, 29 лютого 2024 року, кримінальне провадження за ознаками статті 212 Кримінального кодексу України детективами ТУ БЕБ у Києві було закрито. Щодо кримінального провадження ТУ БЕБ у Львівській області - у травні цього року, в порядку визначення підслідності, воно було скероване прокуратурою до БЕБ від Національної поліції України. У рамках перевірки викладених даних детективи направили запит про надання інформації на адресу компанії. Наразі готуються матеріали про закриття цього кримінального провадження", - повідомили в Бюро.

Dragon Capital - одна з найбільших груп компаній в Україні, яка з 2000 року працює у сфері інвестицій та фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційно-банківських та брокерських послуг, прямих інвестицій, управління активами. Компанія має більш ніж 20-річний успішний досвід прямих інвестицій у різних секторах української економіки, зокрема в нерухомість.

Dragon Capital Property Management - керуюча команда, що здійснює управління портфелем житлової та комерційної нерухомості компанії. На сьогоднішній день під її управлінням перебувають 26 об'єктів комерційної нерухомості, з них 11 об'єктів офісної нерухомості, 6 об'єктів торговельної нерухомості та 9 логістичних комплексів, площею 531 тис. кв. м, що робить компанію одним з найбільших гравців ринку нерухомості в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Норвегії на Саміті миру оголосив про виділення допомоги на ремонт енергетичної інфраструктури України

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

IFC має намір профінансувати будівництво "Галнафтогазом" ВЕС 150 МВт

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА