16:55 28.05.2024

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

2 хв читати
Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Одне з головних завдань, які постають перед чинним урядом, - пройти скринінг українського законодавства, який надасть змогу продемонструвати відмінні та загальні риси українського агросектору, а також довести його конкурентоспроможність, повідомив заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

"Скриніг - це оцінка законодавства. Що це дасть? Покаже відсутність відмінності в цифрах і не більше. Це ніяк не покаже саму економіку виробництва. Нам потрібно показати (свої сильні та слабкі сторони - ІФ-У) і знайти формат цього діалогу", - сказав він на конференції Grain Storege Forum.

Качка розповів, що вже проведено переговори з урядами Литви, Румунії та Польщі, які висловили зацікавленість і бажання розібратися в упередженнях, що існують щодо українського агросектору.

"Це досить складна історія - показати правильно всі спільні риси, відмінні риси, в чому дійсно криється наша конкурентоспроможність. І зробити це так, щоб усі вимоги до нас були об'єктивними. Якщо ми цього не зробимо, то, вочевидь, з боку європейської фермерської спільноти буде дуже багато вимог щодо обмеження максимальної кількості земель, їхнього обробітку чи впровадження якихось екологічних стандартів", - пояснив заступник міністра.

Торгпред зазначив, що Україні вже вдалося розвінчати низку претензій, серед яких використання засобів захисту рослин, які заборонені в Європейському Союзі. Прояснюючи це звинувачення, уряд з'ясував, що заборону на низку діючих речовин у пестицидах запровадили в ЄС у 2022-2023 рр. Україна через війну, що ведеться на її території, не встигла імплементувати ці положення і ввести заборони. Крім того, для таких дій необхідний перехідний період, що є стандартною практикою, наголосив Качка.

Згодом до українського агросектору почали виникати питання щодо управління водними ресурсами, очищення води.

"Це ті речі, на які ми з вами ще, можливо, з точки зору аграрного виробництва не до кінця звертаємо увагу або звертаємо увагу з точки зору доступу до водного ресурсу, іригації, меліорації. Таких речей буде дуже багато. Усім нам належить активно попрацювати над тим, щоб об'єктивно оцінити внутрішню сторону нашого виробництва і показати (європейській спільноті - ІФ-У) відмінності", - пояснив заступник міністра.

Як приклад він навів принципи роботи елеваторного бізнесу як структури ринку, яка в Україні та сусідній Польщі разюче відрізняються.

"Усе це, повірте, terra incognita для людей, які живуть у сусідніх державах. Те, що ми з вами відчуваємо на рівні інтуїції, для європейських фермерів це щось, чого вони не знають", - резюмував торгпред України і закликав аграріїв відповідально поставитися до майбутньої імплементації європейського законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укргазвидобування" за 5 міс. сплатило до бюджету майже 10 млрд грн ренти

ДП "Ліси України" відсторонили від тендера на постачання деревини для ЗСУ

Україна може пройти зиму з мінімально можливими відключеннями - голова Держенергонагляду

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

Експорт української кукурудзи в червні досяг 2,2 млн тонн, у липні-серпні знизиться в очікуванні нового врожаю - аналітики

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА