Вибори
11:54 04.04.2019

Запропоновані кандидатами дебати на "Олімпійському" можуть бути формою передвиборчої агітації - ЦВК

3 хв читати
Запропоновані кандидатами дебати на "Олімпійському" можуть бути формою передвиборчої агітації - ЦВК

Запропоновані кандидатами на пост президента Володимиром Зеленським і Петром Порошенком дебати на НСК “Олімпійський” можуть бути формою передвиборчої агітації, а не визначеними Законом “Про вибори Президента України” теледебатами, заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко.

"Те, про які дебати йдеться у постанові ЦВК, - це стаття 62 закону (Про вибори Президента України). Дебати, про які говорять зараз два кандидати, це трішки не та стаття закону, тобто ідеться зараз про ті дебати, які регулюються як форма передвиборної агітації", - сказав він у коментарі Укрінформу в четвер.

Є.Радченко підкреслив, що стаття 62 закону про вибори президента визначає процедуру і строки проведення передвибочих теледебатів, які проводяться на Суспільному телеканалі й оплачуються з державного бюджету.

Водночас, на його думку, швидше за все, кандидати на пост глави держави, які говорять про дебати на стадіоні "Олімпійський", мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 закону про вибори Президента щодо "проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій". За його словами, такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

"Я не знаю, про що говорять кандидати, питайте у них, але, можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього. Коли один кандидат іншого викликає на дебати, то очевидно, що йдеться про частину 1 п. 3 статті 58 закону. Оце різниця", - додав заступник голови ЦВК.

При цьому Є.Радченко нагадав, що до моменту прийняття ЦВК підсумкового протоколу про результати голосування 31 березня та оголошення повторного голосування агітація кандидатів на пост президента не дозволяється.

Як повідомлялося, 31 березня після завершення голосування в першому турі президент України П.Порошенко висловив думку, що перед другим туром президентських виборів обов'язково мають відбутися передвиборчі дебати кандидатів. "Вибори - в другому турі. Ключовим елементом мають бути передвиборчі дебати", - сказав П.Порошенко журналістам у неділю в Києві.

Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів на посаду президента, що пройшли до другого туру виборів, узяти участь у дебатах. Такий допис 1 квітня розміщено на сайті НСТУ. Теле- і радіоканали суспільного мовника можуть стати майданчиком для незалежної дискусії кандидатів на рівних умовах, заявили ініціатори дебатів.

3 квітня В.Зеленський закликав П.Порошенка вийти на дебати на стадіон і виконати низку висунутих ним умов. "Звертаюся до Петра Порошенка, Ви кличете мене на дебати, мріяли, що я втечу, "відморожуся", заховаюся ... ні. Я - це не Ви в 2014 році. Я приймаю виклик, ось мої умови: чекаю на Вас тут, на НСК "Олімпійський". Дебати відбудуться перед народом України, всі канали мають право транслювати дебати наживо, всі журналісти мають право бути присутніми", - заявив В.Зеленський у своєму відео-зверненні в середу ввечері на сторінці в соцмережі Facebook.

Уночі 4 квітня П.Порошенко в розміщеному в мікроблозі Twitter відеоролику відповів В.Зеленському про участь у дебатах на НСК "Олімпійському". "Правила дебатів прописані в законі про вибори президента, почитайте, будь ласка. Вони можуть відбуватися на базі Суспільного телебачення з трансляцією на всіх телеканалах для десятків мільйонів людей. Але стадіон - так стадіон. Я чекаю на Вас, Володимире Олександровичу", - заявив П.Порошенко.

Також він нагадав, що дебати кандидатів у президенти - це не шоу, а серйозна дискусія про стратегію розвитку держави, її цінностей, історичного вектора і пріоритетів, а виборча кампанія визначає майбутнє країни на роки й десятиліття вперед.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РФ запустила агітпоїзди до регіонів для залучення охочих підписувати контракт із російською армією - ГУР

ЦВК України заявляє про нелегітимність організації підготовки та проведення "виборів" президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

Рада звільнила Буглака з посади члена ЦВК - нардеп Железняк

Верховна Рада має намір у середу розглянути питання про звільнення Буглака з посади члена ЦВК

Голова ЦВК: Перебування жінок понад 90 днів за кордоном під час війни перериває обов'язковий термін їхнього проживання в Україні, необхідний для балотування на виборах

ЦВК не призначила довибори до ВР після смерті нардепа Іванчука

Нардепи з "Євросолідарності" зареєстрували постанову про відставку члена ЦВК Буглака

У комітеті Ради планують заслухати голову ЦВК щодо ситуації з Буглаком

Фракція "Євросолідарність" ініціює звільнення Буглака з посади члена ЦВК

ЦВК визнала Локтіонову обраною нардепом

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА