Вибори
11:05 22.10.2020

У трьох областях викрито схему штучного збільшення кількості виборців

2 хв читати
У трьох областях викрито схему штучного збільшення кількості виборців

Співробітники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України викрили схему штучного збільшення кількості виборців на низці дільниць в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях.

"Під час слідчо-оперативних заходів поліцейські встановили, що зловмисники здійснювали зміну виборчої адреси значній кількості осіб та подавали заяви до Державного реєстру виборців про зміну місця голосування. На одній адресі фігуранти реєстрували від 50 до 300 осіб", - повідомляє прес-служба Нацполіції.

При цьому заяви про зміну місця голосування подавали і в паперовій, і в електронній формі. Так, в Одеській області для подачі заяви в електронній формі зловмисники використовували цифрові підписи громадян, які були отримані шахрайським способом. А у Тернопільській області декан одного із ВНЗ організував "схему" серед студентів, які змінювали виборчу адресу за грошову винагороду. Перереєстрацію та подачу заяви в електронній формі до органу ведення Реєстру здійснювали у приміщенні університету. На території Житомирської області фігуранти збирали персональні дані громадян і за грошову винагороду змінювали їхні виборчі адреси.

21 жовтня правоохоронці провели 11 одночасних санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях і за місцями проживання фігурантів на території Одеської, Житомирської і Тернопільської областей. У результаті поліцейські вилучили документи, мобільні термінали та комп'ютерну техніку, з якої вносилися неправдиві відомості в бази даних Державного реєстру виборців. Вся техніка направлена на експертизу.

За цими фактами тривають слідчі дії. Слідство ведеться за ч. 2 ст. 158 (фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України.

Крім того, поліція перевіряє інформацію про можливі схожі правопорушення на території інших областей України.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА