Вибори
13:06 29.11.2018

ВР має внести зміни до закону про місцеві вибори, враховуючи наслідки воєнного стану - Айвазовська

2 хв читати
ВР має внести зміни до закону про місцеві вибори, враховуючи наслідки воєнного стану - Айвазовська

Верховна Рада України має внести зміни до закону про місцеві вибори, враховуючи наслідки запровадження воєнного стану для виборчого процесу, вважає координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

"Парламенту ми рекомендували б наразі підготувати зміни до закону про місцеві вибори, щоб ті територіальні громади, де виборчий процес може бути припинено, чітко розуміли, яким чином його буде або повторно оголошено, або відновлено", - сказала О.Айвазовська на прес- конференції в четвер у Києві.

Вона зазначила, що запровадження воєнного стану на 30-денний термін в 10 регіонах України, не має прямого стосунку до виборів президента країни, проте впливає на вибори в територіальних громадах.

О.Айвазовська нагадала, що нині в більше ніж 10 областях відбуваються вибори до об'єднаних територіальних громад, і наразі незрозумілий алгоритм дій.

"В умовах правової невизначеності саме сьогодні ЦВК має роз'яснити, як вона розуміє ст.19 закону про особливий правовий порядок воєнного стану", - зазначила вона.

Координатор виборчих програм "ОПОРА" нагадала, що ця стаття забороняє вносити зміни до Конституції, проводити вибори, страйки, мітинги. За її словами, немає однозначного трактування - чи йдеться про вибори на територіях, де безпосередньо оголошено воєнний стан, або йдеться загалом про вибори і будь-які виборчі процеси в межах України.

"На жаль, закон про особливий правовий порядок воєнного стану відповіді на ці запитання не дає, але нам дуже хотілося б знати офіційну позицію ЦВК, тому що в регіонах України наразі не розуміють, яким чином мають діяти нині територіальні виборчі комісії, кандидати та суб'єкти виборчого процесу", зазначила О.Айвазовська.

Вона висловила сподівання, що "сьогодні ЦВК поставить крапку в цьому питанні, виходячи з позиції захисту виборчих прав".

В оприлюдненому прес-релізі "ОПОРА" зазначає, що реалізація політики воєнного стану в 30-денний термін у 10 областях України може увійти в суперечність із розгортанням передчасної агітаційної кампанії та процесом підготовки до офіційного старту виборчого процесу президентських виборів (31 грудня 2018 року - ІФ ). За словами О.Айвазовської, це матиме непрогнозовані наслідки та створює і ризик неможливості дотримання основних прав і реалізації принципів демократичних виборів, і нівелювання очікуваних ефектів від запровадження воєнного стану в частині забезпечення оборони України та гарантії безпеки населення.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА