14:29 07.04.2021

АМКУ досліджує ціноутворення на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на таксі в перший день карантину

2 хв читати
АМКУ досліджує ціноутворення на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на таксі в перший день карантину

Антимонопольний комітет України (АМКУ) досліджує формування цін на ринку перевезень унаслідок різкого стрибка цін на послуги основних гравців на ринку таксі в перший день карантину, повідомив на своїй сторінці у Facebook у середу глава Північного міжобласного відділення комітету Олексій Хмельницький.

Він зазначив, що в перший день карантину ціни на послуги таксі трьох найбільших організаторів перевезень через мобільні застосунки одночасно підвищилися втроє-вчетверо, що неприпустимо.

"Уже ввечері 6 квітня ціни на таксі помітно впали. Слід зазначити, що попит не зменшився (поїздок менше не стало, попит сталий), і карантин не скасовували. Це і є реакція зазначених компаній на обурення киян, ЗМІ та реакцію АМКУ. Певен, що компанії можуть регулювати ціни самостійно, не лише в автоматичному режимі, беручи до уваги критичну ситуацію з хворими на COVID-19 у Києві. Чи можуть бути тут ознаки порушення конкурентного законодавства (координації дій)? На мій погляд, так", - написав Хмельницький.

Він також зазначив, що АМКУ однозначно має реагувати на велику кількість звернень киян.

"Ми не можемо ігнорувати звернення громадян, тому і розпочали дослідження. Такий закон... Насправді ситуацію на ринку перевезень (хоч як його назви, для людей це послуги таксі) ніхто не досліджував. Саме тому ми розпочали дослідження. За його результатами й робитимемо висновки", - наголосив він.

Водночас Хмельницький зазначив, що в АМКУ чудово розуміють усю специфіку роботи програм і застосунків, які досить непросто контролювати.

За його словами, в разі, якщо за підсумками дослідження АМКУ не отримає доказів антиконкурентних погоджених дій найбільших учасників ринку - комітет обов'язково повідомить про це.

"Якщо отримаємо докази порушення конкурентного законодавства – відкриємо справу - приймемо рішення та оштрафуємо порушників. А якщо виявиться, що законодавство та правила не відповідають сучасним технологіям - звертатимемося з пропозицією до законодавців", - заявив глава Північного міжобласного відділення АМКУ.

Як повідомлялося, 5 квітня з урахуванням упровадження жорсткого карантину в кілька разів зросли ціни на послуги таксі, зокрема в Києві.

Сервіс замовлення таксі Bolt (раніше Taxify) ухвалив рішення примусово регулювати коефіцієнт, що впливає на підвищення вартості в період підвищеного попиту.

У сервісах із виклику таксі Uklon і Uber агентству "Інтерфакс-Україна" також сказали, що їхня система ціноутворення залежить від безлічі чинників, автоматично враховуючи ситуацію на дорогах, погодні умови, попит тощо.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА