20:38 17.06.2024

ЄС створює Аудиторську раду для контролю Ukraine Facility

3 хв читати
ЄС створює Аудиторську раду для контролю Ukraine Facility

Аудиторська рада Ukraine Facility, яку створюють для постійного моніторингу систем управління та контролю України з погляду недопущення зловживань у використанні фінансування, яке виділяє Євросоюз у рамках Ukraine Facility, складатиметься з трьох членів і включатиме Секретаріат у Києві.
"Аудиторська рада оцінює, зокрема, системи, які має Україна для запобігання, усунення, повідомлення та ефективного розгляду, розслідування й судового переслідування можливих випадків шахрайства, корупції, конфлікту інтересів і будь-яких інших порушень щодо будь-яких витрат, що фінансуються в рамках (Ukraine) Facility", - ідеться в рішенні Єврокомісії від 12 червня, опублікованому в понеділок.
Зазначено, що Єврокомісія призначає членів Аудиторської ради на два роки з громадян країн Євросоюзу з підтвердженим досвідом роботи у сфері аудиту, моніторингу та контролю та/або боротьби з шахрайством, корупцією, конфліктами інтересів і порушеннями, бажано з досвідом роботи на керівних посадах в установах ЄС або членах ЄС.
Щорічно вони мають збиратися щонайменше шість разів у Брюсселі і, якщо дозволяють обставини, здійснювати щонайменше шість візитів до Києва, а їхні контракти мають забезпечувати їхню повну незалежність. Крім членів ради, Єврокомісія може запрошувати також спостерігачів до неї від країн-членів або донорів, однак без їхньої участі в процесі ухвалення звітів і рекомендацій.
Секретаріат Аудиторської ради має складатися з групи фахівців у сфері управління та контролю, аудиту та інших відповідних галузей знань.
Аудиторська рада має право запитувати інформацію та звертатися до компетентних органів, а також у будь-який час здійснювати, зокрема через свій секретаріат, власні перевірки й перевірки на місці системи управління та контролю України, процедур і витрат. У підсумкових звітах для Єврокомісії, підготовлюваних з періодичністю щонайменше один звіт кожні три місяці, мають міститися рекомендації Україні щодо вдосконалення системи управління та контролю.
"Інформацію, яку рада отримала або про яку їй стало відомо, про будь-які виявлені випадки або серйозні побоювання щодо неефективного управління витратами, що фінансуються в рамках Facility, має бути негайно передано Комісії", - ідеться в документі, а за потреби - до Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству і Європейської прокуратури.
Згідно з ним Аудиторська рада ухвалює рекомендації Україні в усіх випадках, коли, на її думку, компетентна українська влада не вжила необхідних заходів для запобігання, виявлення, виправлення, розслідування та судового переслідування шахрайства, корупції, конфлікту інтересів і порушень, що вплинули або серйозно ризикують вплинути на раціональне фінансове управління витратами Ukraine Facility.
Встановлено, що Аудиторська рада звертається до України по допомогу в отриманні інформації та документів, включно з будь-якими електронними даними, і може просити Україну вжити всіх необхідних заходів для полегшення роботи осіб, яким доручено проведення перевірок.
Ukraine Facility - інструмент, що передбачає можливість отримання Україною у 2024-2027 рр. фінансової та технічної допомоги ЄС на загальну суму EUR50 млрд. З них на бюджетну підтримку буде спрямовано EUR38,27 млрд, до інвестиційного фонду - EUR6,97 млрд, на технічну та адміністративну підтримку - EUR4,76 млрд.
Україна вже отримала EUR6 млрд перехідного фінансування за Ukraine Facility й очікує ще EUR1,9 млрд до кінця червня, тоді як наступні транші залежатимуть від виконання Києвом умов Плану України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село Веселе Каховського району, поранено місцевого жителя

Окупанти обстріляли ввечері передмістя Херсона, госпіталізовано дівчаток 12 і 15 років

Росіяни від початку доби нарощують темпи наступальних і штурмових дій

Пішов із життя перший віцепрезидент Світового конгресу українців Романів

ПАРЄ визнала намір РФ знищувати українську культурну спадщину та ідентичність - профільний комітет ВР

ВАКС обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у легалізації коштів у справі про рекордний хабар ексголові ДФС Насірову

Угоду Україна-ЄС з безпеки буде підписано на саміті Євросоюзу - високопоставлений європейський дипломат

ВАКС узяв мера Мукачева Балогу під варту з заставою 30 млн грн

Військові РФ вивозять обладнання із ЗАЕС за допомогою її фіктивного керівництва – ЦНС

Rozetka закриє свій найбільший магазин у Києві - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА