13:04 12.04.2024

Після кожного обміну полоненими з'являється інформація, що дає надію рідним зниклих безвісти - уповноважений

2 хв читати
Після кожного обміну полоненими з'являється інформація, що дає надію рідним зниклих безвісти - уповноважений

Після кожного обміну полоненими з'являється інформація про зниклих безвісти за особливих обставин, що дає надію сім'ям знайти близьку людину, зазначає уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про те, чи легше працювати з пошуку зниклих безвісти після обмінів полоненими, Добросердов сказав: "Легше. Після обмінів полоненими з'являється інформація. Тобто, відповідні служби і органи працюють зі звільненими щодо підтвердження факту перебування в полоні та встановлення супутніх обставин".

"Кожен обмін - це ковток надії. І для рідних тих, кого ще не поміняли, також. Звільнені можуть підтвердити сім'ям, чий родич перебуває в полоні, що він не загинув, що він живий і здоровий, наскільки це можливо в умовах полону", - наголосив уповноважений.

Також він уточнив, що, коли йдеться про зниклих безвісти військових, то є розуміння, що людина або загинула, або перебуває в полоні.

"Коли йдеться про цивільних - людина може перебувати на території ворога, але за певних умов зв'язок із нею обірвався", - додав Добросердов.

За словами уповноваженого, той, хто перебуває в полоні, продовжує перебувати в реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин.

"Дехто думає: якщо встановлено, що людина перебуває в полоні, то вона не є зниклою безвісти, бо місцезнаходження відомо. Це не так. Статус зниклого безвісти вказує, за яких обставин це сталося. Особа буде в статусі зниклого, доки не повернеться на підконтрольну Україні територію, або доки ми не зможемо комунікувати з нею на території іншої держави, з якою у нас є чинні міжнародно-правові угоди", - пояснив Добросердов.

Також він уточнив, що другий варіант для припинення статусу - коли встановлено, де саме перебуває тіло або рештки зниклої людини, проведено експертизу, за результатами якої ідентифіковано особу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА