Вибори
17:39 23.10.2018

Спроби Росії поставити свого президента чи привести проросійську силу в парламент будуть безуспішними, - екс-посол США Пайфер

3 хв читати
Спроби Росії поставити свого президента чи привести проросійську силу в парламент будуть безуспішними, - екс-посол США Пайфер

Росія втручатиметься в президентські вибори в березні і парламентські вибори восени 2019 в Україні, однак її втручання буде безрезультатним. Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

"На мою думку, ви будете спостерігати досить значні зусилля, спрямовані на здійснення впливу на вибори в Україні. І звичайно, росіяни зацікавлені бачити проросійського президента за результатами голосування", - сказав Пайфер.

На його думку, на українські вибори впливатимуть кілька чинників. По-перше, конфлікт з Росією продовжиться. "Росіяни продовжать робити ті самі речі, які вони робили протягом останніх чотирьох років на Донбасі. Це означає, що конфлікт не буде по-справжньому замороженим, адже періодично тривають обстріли і бої по всій лінії зіткнення. Про це сумно говорити, але, схоже , ніщо не вказує на те, що росіяни готові міняти цей підхід", - сказав Пайфер.

По-друге, на його думку, так, як росіяни втручалися в американські вибори президента і намагалися втрутитися минулого року в деякі європейські вибори, вони шукатимуть засоби впливу і втручання у вибори в Україні. "Тому підозрюю, що ви станете свідками таких речей, як, наприклад, вливання в вибори російських грошей, російська кіберактивність для впливу на вибори, використання російських медіа, і зокрема, активної російської присутності в соціальних медіа, покликаної впливати на вибори. І є певні фігури, зокрема, Віктор Медведчук, які мають досить прихильне ставлення до російської позиції. Припускаю, що вони будуть задіяні в обох кампаніях наступного року", - зазначив Пайфер.

При цьому він припустив, що зусилля росіян зіткнуться з досить серйозними викликами. По-перше, Україна готується до спроб Росії втручатися у вибори. І часто демонстрація світу того, що росіяни роблять, значною мірою послаблює ефект від їх дій.

По-друге, експерт припустив, що в зв'язку з військовим конфліктом України з Росією жоден кандидат в президенти і жодна велика партія у Верховній Раді не побажає начепити на себе про-московський ярлик.

І третя проблема для Москви - це електоральна карта прихильників Росії. "Захоплення і незаконна анексія Росією Криму, а також окупація росіянами і російськими маріонетковими силами частини Донецької і Луганської областей означають, що значна частина виборців, які могли б схилятися до того, щоб підтримувати партії у Верховній Раді або кандидатів, які могли б бути більш прихильними до лінії Москви, не може голосувати. Тому це теж матиме свій вплив", - сказав Пайфер.

"Тому я припускаю, що, врешті-решт, російське втручання може спровокувати певний хаос під час українських президентських і парламентських виборів. Однак сумніваюся, що в наступному році ви станете свідками успіху зусиль росіян, спрямованих на визначення результатів виборів українського президента або приведення в парламент великого блоку, які б почали міняти політику України стосовно Росії і змирилися з ярликом проросійської сили. Думаю, це виклики, з якими росіяни не впораються. Але проблема в тому, що у них буде спокуса це зробити", - додав екс-посол.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

"Право і справедливість" перемогла на місцевих виборах у Польщі - результати екзит-полу IPSOS

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

На місцевих виборах у Туреччині з незначним відривом перемогли опозиціонери - результати

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА