Вибори
18:41 10.10.2020

Громадський патруль, життя біля складів зі зброєю, власна пожежна команда. Чим живуть люди в регіонах

5 хв читати

Чи законно самотужки встановлювати “лежачих поліцейських”, як бути, коли на 18 населених пунктів лише один дільничний і що робити, коли найближча пожежна команда від твого населеного пункту – за десятки кілометрів. Напередодні місцевих виборів у марафоні “Місцеві” Суспільне розповідає про проблеми, якими насправді живуть люди в регіонах і як їх можна вирішувати на місцевому рівні, не чекаючи великих політичних рішень. Тема цього тижня – безпека. 

Чи допомагає громадська варта

Жителі Білоцерківської об’єднаної громади на Полтавщині затримують зловмисників, перешкоджають браконьєрству та стежать за дотриманням порядку на вулицях. На 18 населених пунктів мають одного дільничного. Відтак, аби забезпечити порядок, створили громадське формування. Його учасники – місцеві жителі із сільських рад, що об’єдналися. Загалом, за даними обласної поліції, подібних громадських формувань, які співпрацюють із поліцією, на Полтавщині близько пів сотні.

На Харківщині, у місті Лозова, упродовж двох років за порядком на вулицях слідкувала громадська варта. За задумом посадовців, її працівники, мали підсилити поліцію, яка не завжди встигала реагувати на дрібне хуліганство. Фінансували проєкт у складчину: коштом громади та держави. Коли гроші зі столиці надходити перестали, проєкт довелося згорнути. Фірма, яка працювала в Лозовій, продовжує охороняти порядок в Харкові. Працюють за гроші громади, охороняють парки та сквери. Застосовувати силу муніципальні вартові не можуть — це забороняє статут. Та протягом року співробітники цієї фірми щонайменше двічі побили людей. Чи здатна муніципальна охорона зробити життя громади безпечнішим, які є ризики при створенні таких силових формувань та наскільки поведінка вартових залежить від "замовлення" посадовців, які їх винаймають - матеріал Суспільне. Харків. 

Вогнеборці на селі

Більшість дворів Івано-Франківська недоступні для пожежно-рятувального транспорту. В’їзди заблоковані автомобілями, автоматичними брамами, бетонними блоками або клумбами. Понад дві тисячі порушень пожежної безпеки виявили на виборчих дільницях Прикарпаття.  Але це – лише частина біди.

У Матеєвецькій ОТГ на Прикарпатті власну пожежну бригаду планували відкрити у квітні 2020-го року. Для цього закупили техніку та матеріали. Проте, через брак грошей цього не сталося. На Львівщині у курортній Східниці пожежний пункт закрили, бо той  24 роки розташовувався в гаражах приватного санаторію, який вирішив більше не платити податки та за роботу сторожа. 

На Рівненщині на селі 101 пожежна команда. У 28-ми рятувальники працюють на добровільних засадах – про це сюжет Суспільне. Рівне.

Ще в одній громаді на Львівщині також бракувало рятувальників, але таки вдалося профінансувати місцеву пожежну станцію. В Авангарді на Одещині спромоглися не просто зібрати 7 мільйонів  гривень на побудову сучасного Центру безпеки, а й домогтися виділення такої ж суми з державного бюджету.  Як люди дають собі раду із пожежною безпекою – матеріал Суспільне. Львів та Суспільне. Одеса.

(Не)безпечне місто – як (не)працюють системи відеоспостереження 

У черкащанки Віри Пацьори минулого року вбили посеред вулиці сина. До цього часу усіх винних у злочині так і не знайшли. Не розкрито і резонансне вбивство черкаського журналіста Вадима Комарова, яке сталося у травні 2019-го. Нікого не покарано. У власному авто біля будинку торік застрелили ІТ-підприємця, у цій справі немає навіть підозрюваних. У 2018 році тодішній перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін назвав Черкаси найбільш кримінальним містом України. Тоді поліція звернула увагу, що безпечнішим воно б могло стати, якби в місті були вуличні камери спостереження.  

Система відеоспостереження “Безпечне місто” працює у Миколаєві, але там нарікають, що камери вже застаріли. І вже планують встановлювати “розумні” камери, які здатні розпізнавати обличчя людей, автомобільні номерні знаки. Щоправда, на їхнє придбання виділили лише половину бюджету – 3,5 млн грн з семи.

У Черкасах перші 8 відеокамер встановили ще у 2012-му. Відтоді минуло 8 років, з бюджету міста витратили мільйон 200 тисяч гривень, а повноцінна система відеоспостереження так і не запрацювала. Чому і які злочини допомогли б розкрити камери – у сюжеті Суспільне.Черкаси.

Життя біля складів зі зброєю

Два роки тому, 9 жовтня 2018-го майже 12,500 жителів Чернігівщини евакуювали через вибухи на військових складах в Ічні. Це один з найбільших арсеналів зброї в Україні. Пожежа тоді охопила близько 682,6 га арсеналу Міністерства оборони. Августівка – одне з найближчих сіл до території Ічнянських складів. Віра Чарупа із зятем ту ніч провела у льоху. Деякі будинки в Августівці повністю вигоріли від прямих потраплянь снарядів. Стара хата Віри Чарупи вціліла, тільки почала просідати через вибухові хвилі. Вона повернулася додому, щойно стихли вибухи. Чи почуваються в безпеці люди, що живуть поблизу арсеналу, і чому не хочуть закриття складів – у матеріалі Суспільне.Чернігів.

Бережись автомобіля

За два роки у Вінниці на 70% зменшилася кількість аварій з травмованими. Це результат проведення у місті заходів щодо безпеки руху, зокрема встановлення острівців безпеки, наполягає радник міського голови Віктор Перлов. У водіїв інша думка: острівці не підсвічуються і забирають частину дороги, а тому створюють більше небезпеки.

У Дніпрі ж жителі вулиці Тополина вирішили самі захистити себе від транспорту.

Олег Демус розповідає: останні п’ять років двором багатоповерхівки через кількість автівок стало неможливо ходити – цією дорогою водії об’їжджають світлофор на перехресті. Упродовж кількох років він і сусіди намагались вирішити проблему через міську раду, але марно. Тож на початку вересня мешканці будинку зібрали кошти та власними силами встановили 9 "лежачих поліцейських". Усього їх у дворі тепер 11. Що про це думають водії та чи законно встановлювати штучні перепони самотужки – розповідають журналісти Суспільне. Дніпро.

 

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА