Вибори
17:09 19.03.2019

"112 Україна" та NewsOne проведуть екзит-пол на виборах президента за участю Інституту SORA (Австрія) та "Соціального моніторингу"

3 хв читати
"112 Україна" та NewsOne проведуть екзит-пол на виборах президента за участю Інституту SORA (Австрія) та "Соціального моніторингу"

Телеканали "112 Україна" та NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень і консалтингу SORA (Австрія) і центром "Соціальний моніторинг" щодо проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах президента України 31 березня 2019 року.

"Основна вимога до наших "підрядників" - здійснювати екзитпол максимально чесно і відкрито, дати реальний, а не підкручений кимось результат. Нам просто цікаво порівняти його з Національним екзитполом, іншими екзитполами і порівняти його з результатом, який оголосять за підсумками першого туру. Попередні результати нашого екзитполу ми видамо 31 березня рівно о 20:00", - сказав на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" генеральний продюсер телеканалу "112 Україна" Артем Марчевський.

Генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов зазначив, що 31 жовтня канали паралельно проводитимуть телемарафони "Вибори 2019", в яких розкажуть і покажуть усе, що відбувалося на виборчих дільницях України. "І, звісно, ми першими показуватимемо результати цього екзитполу. Ми вам не говоритимемо, за кого голосувати, ми вам першими розповімо, хто переміг", - наголосив він.

Гюнтер Огріс, керуючий партнер і науковий директор австрійського Інституту соціальних досліджень і консалтингу SORA, що існує вже 22 роки, розповів, що буде розроблено методологічну концепцію, обрано ті дільниці, на яких здійснюватимуть опитування, також навчатимуть інтерв'юерів.

Потім збиратимуть дані, їх оцінюватимуть, підраховуватимуть і публікуватимуть прогнози, а також можливі похибки. "Ми зможемо сказати вам, наприклад, хто є другим (на виборах президента - іФ) за результатами наших екзитполів, але сама методологія екзитполів не є досить надійною для того, щоб стверджувати, що саме ця людина посяде друге місце", - зазначив Г.Огрис.

Голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені О.Яременка Ольга Балакірєва повідомила, що опитування відбуватиметься на 500 виборчих дільницях, які буде випадковим чином обрано рівномірно на всій території України. "У нас буде вибірка, яка відображатиме реальну ситуацію і в обласних центрах, у великих і маленьких містах, і в сільській місцевості", - сказала вона.

За її словами, на 250 дільницях опитування здійснюватимуть шляхом особистого інтерв'ю (face-to-face), на інших 250 дільницях за таким самим принципом, як голосування. "Тобто буде своєрідний "бюлетень", який кидають у таку "секретну" скриньку, до якої немає доступу. Це буде повністю анонімно і конфіденційно", - зазначила О.Балакірєва.

Вона додала, що в питальниках, окрім запитання про те, за кого люди голосували, будуть також відображені особистісні характеристики виборців. "Ми знатимемо їхню стать, вік, освіту, де їх було опитано, запитаємо про їхню основну зайнятість. І після виборів ми матимемо реальний профіль виборців кожного кандидата", - пояснила соціолог.

О.Балакірєва очікує, що статистична похибка щодо лідерів може становити близько 2,1%, щодо інших кандидатів - на рівні 1,5%.

Директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук сподівається, що опитування охопить не менше ніж 25 тис. респондентів, що дасть змогу побачити результати не лише в загальнонаціональному, а й у регіональному розрізі за сімома основними макрорегіонами країни.

Він зазначив, що це реально, якщо явка буде близько 55-60% й інтерв'юерам відмовлятимуть не дуже часто, як на попередніх екзитполах, коли вдавалося опитати 70% тих, до кого зверталися.

Виборців, яких опитуватимуть методом особистого інтерв'ю, також запитуватимуть про прогнозне голосування в другому турі виборів президента щодо чотирьох основних потенційних пар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Буданов: Який би результат не написала ЦВК РФ - це фальшивка

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

Велика Британія засудила псевдовибори РФ на окупованій території України - заява

США не визнають результатів "виборів" РФ на окупованих територіях України - Держдеп

Байден набрав необхідну кількість голосів для участі в президентських виборах від Демократичної партії

Соціологічна асоціація України застерігає від участі у виборчому процесі РФ на окупованих територіях

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА