20:28 26.04.2021

Фон дер Ляєн відчула себе пораненою і самотньою європейкою в Туреччині через протокольний скандал із кріслом

3 хв читати
Фон дер Ляєн відчула себе пораненою і самотньою європейкою в Туреччині через протокольний скандал із кріслом

На думку голови Європейської комісії (ЄК) Урсули фон дер Ляєн, протокольний скандал під час її візиту в Анкару разом із главою Євроради Шарлем Мішелем - це лише епізод у низці нерівноправного ставлення до жінок.

"Коли я прибула на цю нараду (переговори з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом - ІФ), у залі були камери. Завдяки камерам це невелике відео мого прибуття тут же розійшлося в інтернеті. Воно стало вірусним і спровокувало велику кількість гучних заголовків у газетах. Не треба було переводити, коментувати. Зйомка говорила сама за себе", - розповіла глава Єврокомісії, виступаючи на пленарній сесії Європейського парламенту з повідомленням про підсумки візиту до Туреччини.

"Коли я прямувала до Туреччини два тижні тому, я хотіла, щоб до мене ставилися, як до голови Європейської комісії. Але цього не сталося. Я не знаходжу виправдань тому, як до мене поставилися, в договорі про Європейський Союз. Мій висновок: таке відбулося, тому що я жінка", - продовжила фон дер Ляєн.

Вона сказала, що "відчула себе пораненою, самотньою як жінка і як європейка".

Це, вважає фон дер Ляєн, показує, який ще довгий шлях до рівноправності жінок. При цьому вона зазначила, що розуміє, що сама, як глава всесвітньо шанованого інституту, знаходиться в привілейованому становищі і може змусити почути себе. Але у мільйонів жінок такої можливості немає.

"Але ми добре знаємо, що тисячі подібних інцидентів, які куди гірше за цей, не видно щодня. Ніхто не бачить, що відбуваються щодня інциденти, оскільки немає камер, тому що ніхто не бачить цього близько", - продовжила голова ЄК.

За її словами, потрібно, щоб про випадки порушення прав жінок ставало відомо, і щоб з цієї інформації робилися висновки.

Вона критикувала вихід Анкари зі Стамбульської конвенції щодо захисту жінок від насильства, що вважає "жахливим сигналом".

Разом із тим голова Єврокомісії визнала, що слід "підмести у власних дверей": у низці країн ЄС ця конвенція ще не ратифікована, а деякі навіть вивчають можливість вийти з неї. "Це неприпустимо", - заявила глава ЄК.

Протокольний інцидент з фон дер Ляєн під час візиту в Анкару керівників ЄС, коли їй на відміну від голови Євроради не запропонували сісти в крісло поряд із президентом Туреччини, викликав бурхливе обговорення і обурення в пресі і серед європейських політиків. У ЗМІ та соціальних мережах було широко розповсюджене відео, на якому чітко чутно, як фон дер Ляєн видає вигук подиву, коли бачить, як Мішель умощується в крісло, а їй уготоване місце на дивані осторонь, навпроти турецького міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу, не рівного їй за рангом у протокольній ієрархії. Глава ЄК здавалася розгубленою і не розуміла, куди їй сідати, поки Мішель і Ердоган влаштовувалися в кріслах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА