Вибори
18:14 11.03.2019

Вілкул вимагає від Парубія негайно зняти дискримінаційний законопроект про мову

2 хв читати
Вілкул вимагає від Парубія негайно зняти дискримінаційний законопроект про мову

Кандидат у президенти та замголови "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул виступив проти продавлювання владою через парламент нового закону про мову (№5670-д), який розколює суспільство та забороняє всюди, крім побуту, використання інших мов, окрім української.

"У влади вже закінчилися пам'ятники. Пам'ятники Суворову, Леніну, Жукову в країні знесені. Виникло питання, а як далі продовжувати розколювати суспільство? Тому влада й дістала законопроект про мову. З його допомогою вони сподіваються самі опинитися на постаментах, з яких скинули інших", - заявив О.Вілкул на Погоджувальній раді фракцій і груп Верховної Ради в понеділок, повідомляє прес-служба партії.

При цьому лідер опозиції попередив, що влада навчилася добре провокувати конфліктні ситуації, а ось керувати ними не може. Це показали події в Черкасах, коли президент був змушений рятуватися втечею від радикалів.

О.Вілкул підкреслив, що спікер парламенту Андрій Парубій сприяє ухваленню дискримінаційного закону про мову в стилі політики Німеччини 30-х років ХХ століття.

"Європа змушена з вами спілкуватися не тому, що поважає, а тому, що ви зараз займаєте офіційну посаду в країні", - заявив О.Вілкул спікеру.

Лідер опозиції нагадав, що в первинному варіанті резолюції Європарламенту від 25 жовтня 2018 року про зростання неофашистського насильства в Європі було назване прізвище Андрія Парубія. На доказ О.Вілкул продемонстрував цей документ з офіційного сайту Європарламенту.

О.Вілкул зазначив, що з фінальної версії резолюції прибрали прізвище Парубія виключно заради того, щоб не опинитися перед необхідністю розриву дипломатичних відносин з Україною.

"Але пройде зовсім небагато часу і, повірте, Європа повернеться до теми, хто ініціював мовні чистки в Україні, хто перетворює країну в центрі Європи в Німеччину 30-х років минулого століття і захоплюється її лідером Адольфом Гітлером. І ваше прізвище, пан Парубій, і прізвище міністра культури Нищука, який теж в ефірі ділив українців на "правильних" і "неправильних" - з'являться не тільки в міжнародних резолюціях, а й в рішеннях українських та міжнародних судів", - заявив О.Вілкул.

"Цього тижня я зроблю звернення до всіх послів європейських держав та депутатів Європейського парламенту, до керівництва країн-сусідів - Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини з проханням дати максимально можливу з дипломатичної точки зору оцінку мовних ініціатив влади і законопроекту, який вона хоче провести через парламент", - підкреслив О.Вілкул.

Лідер опозиції вимагає негайного зняття законопроекту про мову з розгляду в сесійній залі. Він закликав парламент почати працювати над тими законопроектами, які подав "Опозиційний блок" і яких дійсно чекають мільйони українців: про мир, про зняття блокади Донбасу, про підтримку промисловості, економічно обґрунтоване зниження тарифів і цін, захисту прав переселенців, чорнобильців, "афганців" та інших категорій громадян України, які потребують захисту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби не торкнеться засуджених за злочини проти основ нацбезпеки - законопроєкт

У Сенаті США повторно переглянуть законопроект щодо допомоги Україні, але без міграційної реформи

Сенат США не підтримав законопроект про допомогу Україні та захист кордонів

Омбудсмен Лубінець закликав депутатів Верховної Ради ухвалити закон про мобілізацію в першому читанні

Байден закликав Конгрес до якнайшвидшого ухвалення законопроекту з допомогою для України

Профільний комітет Ради рекомендує ухвалити у 2-му читанні законопроект про спрощення зміни цільового призначення земельних ділянок

Зеленський пропонує спростити процедуру набуття українського громадянства для деяких категорій осіб

На сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту про множинне громадянство

Над Криворізьким районом було збито керовану авіаційну ракету Х-59 - Вілкул

У законопроекті про мобілізацію не буде положення про призов жінок - Чернєв

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА