Вибори
15:44 22.10.2020

Кандидат у мери Запоріжжя від "Слуги народу" подав заяву до Офісу генпрокурора на міського голову через борги

3 хв читати
Кандидат у мери Запоріжжя від "Слуги народу" подав заяву до Офісу генпрокурора на міського голову через борги

Кандидат на посаду мера Запоріжжя від партії "Слуга народу" Віталій Тишечко звернувся із заявою до Офісу генерального прокурора України щодо боргів міста, до яких, стверджує він, призвели неефективні рішення чинного міського голови Володимира Буряка.

"До початку каденції чинного міського голови Запоріжжя Володимира Буряка бюджет міста був профіцитним і залишок на рахунках становив понад 400 млн грн. На сьогодні ситуація така: місцевий борг на кінець 2019 року становив суму 1 млрд 26 млн гривень. Але вже станом на 31 грудня 2020 року місцевий борг бюджету міста сягатиме 1 млрд 477 млн гривень", – повідомив Тишечко на прес-конференції в Києві.

На його думку, борги місто накопичило за останні 5 років. "Якщо в найближчому майбутньому Запоріжжя не відмовиться від безвідповідального накопичення боргів, то місту загрожує банкрутство", - прогнозує Тишечко.

Політик уточнив, що, згідно з графіком, основні виплати за кредитами в Запоріжжі почнуться з листопада. На даний час є два кредити на загальну суму 600 млн гривень. Місто має погасити їх до кінця 2024 року за відсотковою ставкою 19,5% річних. Два кредити на суму 500 млн грн запоріжці будуть повертати до 2025 року за відсотковою ставкою 17,5% річних. Ще одна позика на 15,3 млн євро, що складає більше ніж 500 млн грн, потрібно повернути до 2041 року.

Тишечко підкреслив, що відсоткові ставки за взятими командою Буряка кредитами значно перевищують "звичайні" ставки для муніципальних позик, через що місту було завдано серйозних збитків.

"Облікова ставка НБУ постійно знижується і на цей час становить лише 6%. У випадку з нашим містом прийняття рішень про оформлення кредитів збільшило витрати бюджету Запоріжжя на суму відсотків, які по ним будуть сплачуватись, а саме на понад 22 млн грн. Вчинення зазначеного діяння порушує принцип збалансованості бюджетів, а саме п. 2 ч. 1 ст. 7 Бюджетного кодексу", – пояснив кандидат.

Тишечко повідомив, що 21 жовтня він разом із командою подав заяву до Офісу генерального прокурора з приводу неефективних управлінських рішень мера Буряка, що призвели до збитків місцевого бюджету. Заяву підписали понад 1200 жителів Запоріжжя. Крім того, документ спрямовано на ознайомлення президенту України Володимиру Зеленському.

У свою чергу, кандидати в депутати Запорізької міської ради від партії "Слуга народу" Олексій Гіренко і Денис Єфіменко прокоментували фінансовий стан місцевих комунальних підприємств, зокрема, КП "Міжнародний аеропорт "Запоріжжя", якому загрожує банкрутство через кредити, взяті на будівництво нового терміналу.

"Міжнародний аеропорт "Запоріжжя" – один із найпроблемніших "активів" міста. В першу чергу через системну корупцію. Але саме в цей об'єкт, в тому числі, команда чинного мера вкладала гроші, взяті в кредит. Гроші, які потім успішно "зникали", неефективно витрачалися тощо. Лише за останні 3 роки порушено 4 кримінальні справи за роботою КП "Міжнародний аеропорт "Запоріжжя". Наприклад, була завищена вартість будівництва нового терміналу на 427 тис. грн", – розповів Гіренко.

За словами Єфіменка, доходи аеропорту падають другий рік поспіль, тому повертати кредити підприємство найближчим часом не зможе.

"З огляду на те, що доходи аеропорту падають другий рік поспіль і не виконується фінансовий план, така діяльність - прямий шлях до банкрутства. У 2019 році чистий дохід аеропорту становив 104 млн грн (82% від плану). Тільки у першому кварталі 2020 року чистий дохід "Міжнародного аеропорту "Запоріжжя" - 24 млн грн (71% від плану). А виплати за кредитним договором становитимуть за курсом НБУ на сьогодні 113 млн грн на рік. Де аеропорт візьме ці гроші – невідомо", – дивується кандидат у депутати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

У 24 школах Запоріжжя може відновитися навчання в змішаному форматі - голова ОВА

У Запоріжжі викрито угруповання, що сприяло отриманню фіктивної інвалідності

Греблею ДніпроГЕС частково відновлено рух

Теракт у Москві - спланована і свідома провокація російських спецслужб - заява ГУР

Кількість постраждалих у Запоріжжі зросла до 29 осіб

Київ допоможе Харкову й Запоріжжю, які постраждали від нічної атаки окупантів, - Кличко

Серед загиблих у Запоріжжі є дитина, кількість постраждалих зросла до 20 осіб - ОВА

Кількість загиблих від удару по Запоріжжю зросла до 3 - обладміністрація

ДСНС повідомляє про десятьох постраждалих і трьох зниклих безвісти в Запоріжжі від ракетних ударів РФ, Офіс генпрокурора підтверджує інформацію про загиблого

Унаслідок ракетної атаки в Запоріжжі відомо про одного загиблого і вісьмох поранених - голова ОВА

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА