Вибори
14:56 27.10.2020

ENEMO оцінює місцеві вибори в Україні як вільні та конкурентні, хоча має низку зауважень

5 хв читати
ENEMO оцінює місцеві вибори в Україні як вільні та конкурентні, хоча має низку зауважень

Європейська мережа організацій з моніторингу виборів (ENEMO) попередньо оцінює місцеві вибори, що відбулися в Україні, як вільні та конкурентні, добре організовані, хоча на виборчий процес впливали виклики, пов'язані з пандемією COVID-19, складністю нової виборчої системи, необ'єктивним висвітленням у ЗМІ, заявами про підкуп голосів і зловживанням адміністративним ресурсом, повідомив голова місії в Україні Златко Вуйович.

На прес-конференції в Києві він зазначив, що місцеві вибори відбулися за новим Виборчим кодексом, який відзначається суттєвими змінами у виборчій системі. "Нормативно-правова база забезпечує належні умови для проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів. Нещодавні реформи загалом ще більше зміцнили правові рамки, хоча не всі рекомендації спостерігачів було враховано", - пояснив Вуйович.

ENEMO вважає, що використання комбінації пропорційної та мажоритарної виборчої систем для виборів місцевих органів влади загалом є обґрунтованим, але створює деякі складнощі і для службових осіб, що здійснюють підготовку та проведення виборів, і для виборців.

"Отже, ще більший наголос слід було зробити на підготовці службових осіб органів управління виборчим процесом та просвіті виборців. Схвалюється введення відкритих партійних списків для виборів місцевих депутатів для населених пунктів, що налічують понад 10 тис. виборців, оскільки це підвищує прозорість і підзвітність. Прийняття обов'язкової гендерної квоти для партійних списків було також позитивним кроком на шляху до вищого рівня представництва жінок у політичному житті, хоча ENEMO відзначає, що не існує зобов'язання замінювати на кандидата такої самої статі депутата, який залишає свою посаду", - додав Вуйович.

ENEMO зазначає, що Центральна виборча комісія продемонструвала свій професіоналізм і діяла переважно прозоро, старанно, працюючи задля дотримання всіх термінів календаря виборів, водночас комісія не надала онлайн-реєстру скарг на рівні виборчої адміністрації, у такий спосіб обмежуючи прозорість процесу розгляду скарг.

Вуйович зазначив: "Роботу ЦВК було обтяжено необхідністю вживання заходів щодо запобігання COVID-19 у день виборів через невиконання цього завдання Верховною Радою завчасно перед виборами. Додаткові виклики були спричинені невизначеністю щодо фінансування цих заходів та пізніми рішеннями Кабінету Міністрів України".

Додатково до невизначеності в процесі, що стосується заходів щодо обмеження поширення COVID-19 на виборчих дільницях, роботу ЦВК також було ускладнено частими проханнями про заміну членів територіальних виборчих комісій (ТВК). Однак роботу та професіоналізм ТВК можна оцінити загалом позитивно, зокрема з огляду на вищезгадані виклики, хоча рівень готовності членів був деколи різним через часті заміни та недостатню підготовку.

П’єр Пейтьє, заступник голови місії ENEMO в Україні, зазначив: "Загальне виборче право та право голосу передбачені в Україні. Однак майже півмільйона українських виборців були позбавлені права голосу на цих виборах через рішення Верховної Ради не проводити вибори у 18 громадах Донецької та Луганської областей через проблеми безпеки, викликані конфліктом, що досі триває на сході України та в Автономній Республіці Крим".

Також він додав: "Схвалюються нові спрощені процедури з реєстрації виборців, які полегшують участь у виборах внутрішньо переміщених осіб, економічних мігрантів та виборців без реєстрації. Однак було подано небагато запитів, і мало виборців скористалися цією можливістю зареєструватися для участі у виборах, проте також було відзначено деякі випадки зловживання цією процедурою ".

Процес реєстрації кандидатів загалом був інклюзивним, незважаючи на деякі випадки, коли кандидатам і партіям не завжди надавали можливість виправити помилки в процесі реєстрації, що призвело до звернення до судів. Деякі з цих випадків включали недотримання нової гендерної квоти в списках партій та інші технічні проблеми. Місія спостерігала невідповідність застосування гендерних вимог ТВК, що відповідають за реєстрацію списків кандидатів, та судами.

"Кандидати і партії, як правило, мали можливість вільно проводити агітаційні кампанії, незважаючи на значні обмеження щодо громадських зібрань через COVID-19. Як наслідок, суб'єкти виборчого процесу зробили акцент на агітації за допомогою цифрових засобів, включаючи соціальні мережі, програми обміну повідомленнями та онлайн-платформи. Під час кампанії спостерігачі ENEMO повідомляли про поодинокі випадки насильства та поширений чорний піар щодо кандидатів", - пояснив Пейтьє.

Переважна більшість співрозмовників ENEMO висловила занепокоєння щодо зловживання адміністративним ресурсом та посадовими повноваженнями.

"Незважаючи на посилені санкції проти прямого та непрямого підкупу виборців у Виборчому кодексі, місії також повідомляли про велику кількість схем купівлі голосів. Окрім того, відсутність верхньої межі витрат кандидатів на передвиборні кампанії, політичні партії та кандидати, які не дотримувалися вимог фінансової звітності, а також обмежені можливості нагляду ТВК створюють нерівні умови й обмежують прозорість фінансування виборчих кампаній", - додав Пейтьє.

Також він зазначив, що забезпечується свобода вираження поглядів, а медіапростір продовжує бути різноманітним, хоча упереджене висвітлення у ЗМІ і прихована реклама (джинса) залишаються проблемою. ENEMO вважає недостатнім набір санкцій, який має Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

"Масштаб розгортання міжнародних місій із моніторингу виборів в Україні під час цих виборів було значно обмежено через пандемію COVID-19, що, у свою чергу, обмежило можливість подальшого збільшення рівня прозорості виборчого процесу", - наголосив Пейтьє.

Прес-аташе місії ENEMO Майя Мілікіч зазначила: "Ця заява є попередньою, зробленою у процесі очікування на остаточний підрахунок голосів та підбиття підсумків, вона базується на висновках ENEMO в усіх регіонах України, де проводилося спостереження в період із 15 вересня до 26 жовтня. Після цієї попередньої заяви про висновки та результати місія продовжить розгляд потенційних скарг та звернень, що надійдуть після дня виборів. Остаточний звіт, що включатиме потенційні рекомендації, буде виданий протягом 60 днів після підтвердження результатів".

Міжнародна місія ENEMO зі спостереження за місцевими виборами в Україні 2020 року фінансово підтримується USAID через Національний демократичний інститут (NDI).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Удари по кораблях ЧФ РФ утримають окупантів від передислокацій сил до Севастополя - ISW

Росіяни можуть скористатися вразливими місцями на фронті для раптового просування вперед - ISW

РФ використовує Китай і Туреччину для своїх інформоперацій, щоб перешкодити міжнародній підтримці України - ISW

Окупанти готові ризикувати втратами авіації заради тактичних успіхів на сході України - ISW

Кирило Фесик, голова Оболонської районної державної адміністрації відзвітував перед громадою

Частка українських біженців, які прагнуть повернутися на батьківщину, знизилася із 77% до 65%

Окупанти змінили тактику ракетних ударів і, можливо, використовували північнокорейські ракети - ISW

ЗСУ просунулися на південний захід від Бахмута - ISW

Операції авіації окупантів у районі Азовського моря скорочуються після знищення російського А-50 - ISW

USDA підвищило прогноз експорту пшениці з України на 0,5 млн тонн і кукурудзи на 1 млн тонн

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА