07:01 20.05.2024

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

2 хв читати
Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Можлива загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі може мати серйозні наслідки для країни, проте не дестабілізує її так, як могла б смерть верховного головнокомандувача, припускають в Інституті вивчення війни (ISW).

У звіті аналітиків ідеться, що потенційна смерть Раїсі має велике значення та довгострокові наслідки для режиму. Але це не дестабілізує режим так, як могла б смерть Верховного лідера Аятоли Хаменеї.

"Наразі незрозуміло, чи загинули внаслідок аварії будь-які офіційні особи. Пошуково-рятувальні загони призупинили безуспішні повітряні пошуки через погану погоду", - йдеться у звіті.

Як повідомляється, згідно з Конституцією країни, перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер тимчасово перебере на себе обов'язки Раїсі як президента, і що вибори для постійної заміни президента мають бути проведені протягом 50 днів.

"Мохбер керував дуже потужною організацією "Виконання наказу Імама Хомейні", яку контролює Верховний лідер і яка, своєю чергою, має величезні економічні активи в Ірані. США запровадили санкції проти Мохбера та EIKO в січні 2021 року", - зазначили в ISW.

Науковці зазначають, що Раїсі міг бути сильним фаворитом на зміну Хаменеї на посаді верховного лідера, тож його загибель має серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера.

У ISW наголошують на наступних кількох днях, які можуть змінити безпосередню та довгострокову динаміку режиму, включно з наступністю верховного лідера.

"Лише час покаже, що сталося і як Хаменеї впорається з такою втратою", - йдеться в повідомленні.

Тим часом, наголошують західні аналітики, можлива смерть Раїсі не змінить нинішньої траєкторії режиму в бік більш жорсткої та консервативної внутрішньої політики та більш агресивної регіональної політики.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експрезидент Франції Олланд іде на позачергові парламентські вибори

"Мирні пропозиції" Путіна більше схожі на пропаганду, ніж на реальні кроки, вважає прем'єрка Італії

Прем'єр Великої Британії Сунак: Путін не зацікавлений у справедливому мирі

Гарріс Зеленському: Сполучені Штати поділяють ваше бачення закінчення цієї війни та припинення страждань українського народу

Кулеба і Боррель обговорили прогрес України на шляху в ЄС і постачання зброї

Президент Єврокомісії: Заморожування конфлікту сьогодні, в той час як війська РФ окупують територію України, не є відповіддю

Шольц: Припинення вогню без переговорів і дорожньої карти до справедливого миру легітимізує захоплення РФ української землі

У G7 закликали КНР чинити тиск на РФ, щоб та припинила агресію проти України - комюніке

РФ має заплатити понад $486 млрд за завдані Україні збитки, триває пошук шляхів змусити її зробити це - декларація лідерів G7

Київрада встановила прозорі правила в роботі МАФів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА