Вибори
14:01 22.04.2019

Перемога Зеленського на президентських виборах не матиме суттєвого впливу на курс гривні - банкіри

3 хв читати

Перемога Володимира Зеленського на президентських виборах не матиме суттєвого впливу на курс гривні, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

За словами начальника управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрія Гриненка, курс гривні на міжбанківському валютному ринку на відкритті торгів у понеділок зміцнився до 26,825 грн/$1 із 26,85 грн/$1 за підсумками торгів минулої п'ятниці.

"На міжбанку все спокійно. Курс долара на відкритті міжбанку в понеділок навіть дещо знизився порівняно з фінальною частиною торгів у п'ятницю і становив 26,81-26,84 грн/$1. Зміцнення курсу гривні зумовлене тим, що нерезиденти, як і раніше, продають валюту для інвестування в короткі та довгі українські держоблігації. Це той чинник, який стримує курс гривні протягом останніх кількох місяців, без цього чинника торги були б більш волатильними", - сказав він.

За оцінкою експерта, найближчим часом на курс гривні може чинити тиск виплата ПДВ, погашення облігацій держбанків, а в травні - виплата дивідендів.

Ю.Гриненко вважає, що найближчим часом курс гривні зміцнюватиметься. "Курс гривні плавно зміцнюватиметься у зв'язку з сезонними чинниками, додаткову підтримку курсу гривні надасть збереження припливу коштів нерезидентів в ОВДП", – зазначив він.

Директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний повідомив, що міжбанківський ринок першого робочого ранку після виборів президента зайняв вичікувальну позицію, відкрившись п'ятничними котируваннями 26,8-26,85 грн/$1. За його оцінкою, курсові тренди поточного тижня перебуватимуть під впливом календарних чинників: завершення фінансового місяця, прийдешні свята, спроби спекулятивних розгойдувань.

"У найближчій перспективі вплив політичних чинників на курсову стабільність, безумовно, позначиться у вигляді посилення спекулятивної складової, але буде більш емоційним і короткочасним, ніж дія фундаментальних економічних чинників, що визначають співвідношення припливу і відтоку валюти: хід співпраці зі світовими фінансовими організаціями, рівень інтересу інвесторів до вкладень в ОВДП, кон'юнктура світових сировинних і фондових ринків, обсяги експортної виручки, грошей трудових мігрантів, календарних зовнішніх виплат", – додав він.

Директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук вважає, що президентські вибори не вплинули на курс гривні.

"Мабуть, результати президентських виборів виявилися для більшості на ринку прогнозованими, і всі, хто поспішав купити або продати валюту, зробили це до другого туру президентських виборів. Уранці в понеділок міжбанківський ринок відкрився досить спокійно, без різких коливань", – сказав він.

За оцінкою И.Якобчука, найближчим часом на курс гривні, в першу чергу, можуть зробити події, які розвиватимуться навколо Приватбанку і перші кроки нового президента України.

Банкіри вважають, що вибори президента не позначаться на політиці Національного банку України (НБУ).

"У НБУ обрали досить правильний тренд, який схвалюють МВФ і Світовий банк, тому навряд чи хтось його змінюватиме. Ті кроки, які нині роблять у НБУ, на мою думку, частково навіть трохи випереджають очікування ринку", - сказав Ю.Гриненко.

Екс-голова правління РВС Банку Владислав Кравець також вважає, що політика НБУ не зміниться: "Якщо залишиться нинішня команда НБУ або якщо на її зміну прийде нова команда технократів, то політика центробанку не зміниться", - сказав він.

Коментуючи нові торговельні санкції РФ, якими розширено заборону на імпорт низки товарів з України та запроваджено заборону на експорт нафти і нафтопродуктів, а також обмеження експорту вугілля, В.Кравець висловив думку, що їхній вплив на курс гривні буде вкрай обмеженим.

"Санкції себе відіграли в 2012-2015 роках, коли українським підприємствам через російські обмеження та подальші санкції необхідно було переорієнтовуватися на нові ринки. У нових торговельних санкціях РФ є певний політичний відтінок, щоб дискусії з новою українською владою РФ могла розпочинати з жорсткіших переговорних позицій", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

"Право і справедливість" перемогла на місцевих виборах у Польщі - результати екзит-полу IPSOS

На місцевих виборах у Туреччині з незначним відривом перемогли опозиціонери - результати

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

Ferrexpo пояснює обвал курсу акцій посиленням тиску правоохоронців України

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА