09:41 06.01.2023

Різдвяне припинення вогню Путіна - це інформаційно-пропагандистська акція в чекістській манері, вважають військові експерти

3 хв читати

Вказівка президента Росії Володимира Путіна про різдвяне "припинення вогню" - це інформаційно-пропагандистська акція у властивій російському лідерові чекістській манері, заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" військовий експерт і керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Це спроба створити ілюзію в російському суспільстві та на світовій арені, що нібито Росія готова до якихось миротворчих зусиль, перемир'я, нехай і на 36 годин, а Україна нібито відмовляється від мирних ініціатив. Жодних щирих ознак або передумов того, що Росія готова припинити бойові дії або відмовитися від своїх загарбницьких планів, абсолютно немає", - зазначив Мусієнко.

Зокрема, він наголосив, що ця заява російського керівництва дуже просто "розбивається" об одну просту річ, а саме: "в релізі пресслужби Путіна за підсумками його переговорів з турецьким лідером Ердоганом було зазначено, що Україна повинна визнати територіальні втрати та піти на територіальні поступки Росії".

"Тобто Путін упертий у своєму божевіллі й говорить: ви, Україна, повинні погодитися з анексією своїх територій! З тим, що частина України тепер фактично має бути під контролем Росії. Ну як і що про них (РФ - ІФ-У) і їхнє "перемир'я" ще говорити?" - зазначив експерт.

"Це виключно інформаційно-пропагандистська акція у властивій Путіну чекістській манері, в якій він намагається своїм лицемірством показати, що нібито готовий до миротворчості, що не відповідає дійсності", - сказав Мусієнко.

У свою чергу полковник запасу ЗСУ і військовий експерт Олег Жданов вважає, що заяву російського президента про впровадження режиму припинення вогню було зроблено з метою початку процесу перегрупування російських військ в Україні.

"Йому потрібна оперативна пауза. Він не встигає передислокувати війська для того, щоб продовжувати посилення тиску на наші війська. Тобто, темпи наступу в нього виснажуються. Йому потрібне перегрупування військ. А що для цього потрібно? Припинити вогонь для того, щоб російська армія не зазнавала втрат", - сказав він у коментарі агентству.

"Подивіться: за останній місяць втрати в окупаційних військах - батальйон за день. Це дуже боляче. Вийде так, що доки вони зберуться наступати в Україну знову до середини або кінця лютого, в них війська закінчаться", - додав Жданов.

Другий момент у заяві про т.зв. перемир'я, на думку експерта, полягає у його провокаційній складовій, оскільки "війна як ішла, так і йде".

"А "перемир'я" - це провокація з боку Путіна. Він використовує такий момент, що ми ж теж із 6-го на 7-ме число святкуємо Різдво. І він намагається нас упіймати на цьому. Якщо ми погодимося, то ми програли", - зазначив він.

Крім того, Жданов упевнений, що навряд чи варто чекати негативної реакції з боку західних партнерів на позицію України щодо заявленого в РФ "перемир'я".

"Єдиний, хто щось може висловити, - це Ердоган (президент Туреччини – ІФ-У). Але він діє за принципом "своя сорочка до тіла ближча", тому він більше обстоює інтереси в зерновій угоді, в питаннях безпеки з РФ, тому що в них перетинаються інтереси в Сирії. Тому ж він постійно і намагається відіграти роль миротворця і посадити нас за стіл переговорів з РФ. Знову ж таки, його сьогоднішня ( 5 січня – ІФ-У) розмова з Путіним. Ердоган сказав про припинення вогню - це, як ми побачили, путінський наратив", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, Володимир Путін доручив міністрові оборони РФ Сергію Шойгу запровадити з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня режим припинення вогню. В документі міститься також заклик до української сторони оголосити режим припинення вогню.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА