Вибори
15:10 26.10.2020

МЗС вручило послу Угорщини ноту протесту через агітацію угорських чиновників на користь однієї з партій на місцевих виборах на Закарпатті

2 хв читати
МЗС вручило послу Угорщини ноту протесту через агітацію угорських чиновників на користь однієї з партій на місцевих виборах на Закарпатті

Міністерство закордонних справ України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому було вручено ноту протесту у зв'язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України 25 жовтня.

"Угорському дипломату доведено позицію МЗС щодо неприпустимості виголошення у публічному просторі заяв офіційними особами Угорщини, особливо у день виборів, коли зобов’язує виборча тиша, із закликами до громадян України угорського походження голосувати за Партію угорців - Товариство угорської культури Закарпаття", - зазначено в коментарі речниці МЗС України, оприлюдненому в понеділок.

Зазначається, що такі дії угорських чиновників суперечать ст. 50 закону України "Про місцеві вибори" та ст. 57 Виборчого кодексу України, які забороняють іноземцям брати участь у передвиборній агітації.

У міністерстві зазначили, що всім громадянам України, відповідно до Конституції та законів, створено рівні можливості для реалізації виборчих прав відповідно до міжнародних стандартів.

"Міністерство вкотре закликало угорську сторону поважати законодавство України і не вчиняти кроків, які свідчать про пряме втручання у внутрішні справи України та не відповідають добросусідському характеру українсько-угорських відносин. Зі свого боку українська сторона залишається відкритою до конструктивної співпраці з Угорщиною з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, на засадах взаємоповаги та взаєморозуміння", - наголосили в МЗС.

Як повідомлялося, вранці 25 жовтня міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на своїй сторінці у Facebook закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах КМКС "Партія угорців України", а також нинішнього міського голову Берегового Золтана Бабяка. Також він повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

У МЗС України це оцінили як пряму агітацію і заявили, що "у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Кулеба обговорив із главою МЗС Італії пошук систем ППО для України

Кабмін призначив Сибігу першим заступником міністра закордонних справ

Кулеба привітав новопризначеного главу болгарського МЗС

Зеленський запропонував новообраному президенту Угорщини розпочати роботу над двосторонньою безпековою угодою

Україна та Угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь - Надьгодош"

МЗС України вітає підтримку Радою ООН з прав людини резолюції про ситуацію з правами людини в Україні внаслідок російської агресії

Глави МЗС України та Болгарії обговорили безпеку в Чорному морі

Україна та Угорщина провели переговори про шляхи поліпшення двосторонніх відносин

Глава МЗС Чехії: Нам потрібно більше грошей на снаряди для України

Експансіоністська політика РФ нерозривно пов'язана з безкарністю - Кулеба на конференції в Гаазі

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА