19:16 26.06.2024

ВАКС обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у легалізації коштів у справі про рекордний хабар ексголові ДФС Насірову

2 хв читати
ВАКС обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у легалізації коштів у справі про рекордний хабар ексголові ДФС Насірову

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 200 млн грн одному з підозрюваних у легалізації частини неправомірної вигоди, отриманої у 2015-2016 роках головою Державної фіскальної служби (ДФС) Романом Насіровим і наближеними до нього особами за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу.

Як повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), суд відмовив у задоволенні клопотання в частині взяття підозрюваного під варту та ухвалив обрати запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 200 млн грн.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і САП у червні 2024 року повідомили про підозру двом особам, пов'язаним з ексголовою ДФС Насіровим, у справі про легалізацію понад EUR21 млн, отриманих останнім і наближеними до нього особами у 2015-2016 роках. Ці особи - близький до Насірова власник групи будівельних компаній і радник ексголови ДФС.

За даними слідства, протягом грудня 2015 - березня 2016 року наближена до ексголови ДФС особа сприяла отриманню частини неправомірної вигоди в розмірі EUR13 млн на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські о-ви). Далі суму хабаря було легалізовано в травні 2017 - квітні 2018 року шляхом придбання зазначеною особою недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом у центрі Києва, будівництво якого тривало, зокрема, у 2022-2023 роках.

Ще EUR7,9 млн неправомірної вигоди на рахунках іншої компанії-нерезидента легалізував радник експосадовця шляхом укладення агентського договору в січні 2017 року ($5,5 млн) і у вигляді оплати за договорами купівлі-продажу (EUR2,8).

Згідно з повідомленням, наприкінці 2023 року НАБУ та САП домоглися арешту 81 об'єкта нерухомості та понад 30 млн грн, отриманих завдяки легалізованим коштам власником групи будкомпаній. Водночас обставини легалізації $5,5 млн ще встановлюються.

Прізвища учасників справи в повідомленні відомства не зазначаються, однак обставини справи вказують на справу про хабар власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка ексголові ДФС Роману Насірову та його раднику. Водночас тестем Насірова є Олександр Глімбовський - власник будівельної корпорації "Альтіс-Холдинг", у портфелі якої МФК Metropole у центрі Києва.

Згідно з рішенням ВАКС, оприлюдненим у реєстрі судових рішень, 21 листопада 2023 року було заарештовано квартири, зокрема за адресою БФК Metropole, які перебувають у власності АТ "ЗНВКІФ "Амтел", кінцевим бенефіціаром якого виступає син Глімбовського Станіслав.

Як повідомлялося, НАБУ і САП 2 лютого 2023 року завершили розслідування щодо Насірова та його пособника (радника). 24 травня того ж року справу було направлено до суду. 18 квітня 2023 року відомства завершили розслідування за підозрою Бахматюка, справу було скеровано до суду в лютому 2024 року.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що Ізраїль близький до викорінення військового потенціалу ХАМАС

Суд обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи про незаконний продаж землі на Закарпатті

Наступні місяці мають показати прогрес у наближенні України до Євросоюзу - Зеленський

Двопартійна делегація Конгресу США запевнила Київ у підтримці України

Зеленський обговорив із Сирським і Баргилевичем підготовку контрзаходів щодо логістики й техніки окупанта

Зеленський привітав Канаду з національним днем

Рух вантажного транспорту відновився на чотирьох ПП на польському кордоні, незабаром буде відкрито на всіх - заступник міністра

Голова комітету розвідки Конгресу США виступає за розширення застосування американської зброї Україною для ударів по території РФ

Держгеокадастр запустив гарячу лінію для реєстрації геопросторових даних

Зеленський обговорив з конгресменами США постачання додаткових систем ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА