Вибори
14:15 24.09.2020

Переважна більшість українців має намір голосувати на місцевих виборах - опитування

3 хв читати
Переважна більшість українців має намір голосувати на місцевих виборах - опитування

Переважна більшість громадян України (82%) планує брати участь у місцевих виборах, які відбудуться у жовтні поточного року, при цьому політична мобілізація висока у всіх регіонах України, свідчать результати соцопитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Так, 41,2% опитаних заявили, що братимуть участь у голосуванні, ще 40,7% сказали, що, найімовірніше, будуть голосувати. "Скоріше ні" відповіли 4,5% респондентів, ще 6,1% заявили, що не голосуватимуть. Не змогли відповісти на запитання 7,5% опитаних.

Найважливішою рисою кандидатів у міські або селищні голови громадяни вважають добропорядність - для 55,5% респондентів важлива прозорість доходів і статків, відсутність у біографії темних плям, непричетність до порушень і корупції.

Майже половина виборців вважає також важливими якостями для кандидатів наявність успішного досвіду управління суспільством (48%) і чітку програму дій (47%). Для 43% респондентів важливі відкритість і постійна комунікація кандидатів із громадянами. Більше ніж для третини громадян важливо, щоб кандидати постійно проживали в громадах, де обираються (39%), і мали команду однодумців і професіоналів, яка працюватиме в разі обрання (39%).

Понад чверть респондентів звертатимуть увагу на те, чи має кандидат досвід управління (29%) і профільну (юридична, управлінська) освіту (28%). А 19% виборців підтримуватимуть кандидатів, які розділятимуть їхні політичні погляди.

Більшість українців (57%) вважає, що вибори загалом будуть чесними.

31% опитаних у країні підтримали б на місцевих виборах ту саму партію, за яку вони проголосували б і на виборах до Верховної Ради. 28% схиляються до голосування за ту саму партію, однак не виключають, що вони можуть проголосувати за іншу політичну силу. 7,5% точно голосуватимуть за іншу партію, а 7% підтримають кандидатів, які не належать до жодної із партій. 27% не визначилися з відповіддю.

"Цікаво, що найвищий показник лояльності до обраних у 2019 році політичних партій демонструють жителі південних регіонів (41%) і виборці "Європейської солідарності" (47%). Найбільше тих, хто не виключає голосування за іншу партію - у центральних областях (31%) і серед прихильників "Батьківщини" (38%). А тих, хто хоче проголосувати за іншу партію - у східному макрорегіоні (10%) і серед тих, хто голосував за "Опозиційну платформу - за життя" (8%)", - зазначають соціологи.

Всеукраїнське дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респонденти віком від 18 років методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування дослідження здійснено в рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів.

Місцеві вибори в Україні заплановано на 25 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Майже половина українців не мають наміру брати відпустку у 2024 році - опитування Rakuten Viber

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА