11:43 20.03.2024

Більшість українців вважає неможливим досягнення справедливості в контексті війни без суду над воєнними злочинцями - опитування

3 хв читати
Більшість українців вважає неможливим досягнення справедливості в контексті війни без суду над воєнними злочинцями - опитування

У межах дослідження "Правосуддя в умовах російської збройної агресії", проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" за підтримки Швейцарії через Відділ миру та прав людини, було отримано результати розуміння українцями справедливості, покарань і компенсацій у контексті військової агресії Росії, а також уявлень про колабораційну діяльність.

"Для 47% опитаних поняття справедливості в контексті військової агресії росії проти України означає покарання винних у військових злочинах; для 30 % - встановлення правди щодо всіх подій, ще для 17% - компенсація збитків усім постраждалим. З тим, що справедливості можна буде досягнути без арешту та суду над винними в нападі на Україну та військових злочинах не погоджуються 75% респондентів. З можливістю досягнення справедливості за таких умов погоджуються 22%", - зазначається у звіті за підсумками дослідження, оприлюдненому групою "Рейтинг" у середу.

При цьому серед пріоритетних напрямів діяльності української влади та суспільства в забезпеченні справедливості опитані найчастіше зазначали притягнення винних до відповідальності (55%), очищення влади через усунення та недопущення до неї тих, хто співпрацював з окупантами (46%), знаходження зниклих безвісти й повернення депортованих осіб (30%). Майже чверть опитаних говорила про встановлення фактів злочинів та отримання фінансової компенсації, кожен п'ятий – про посилення санкцій і заморожування активів Росії та її громадян.

Встановлення справедливості для постраждалих від війни, на думку половини опитаних, найбільше залежить від президента. 37% опитаних бачать відповідальним парламент, 35% - уряд. Майже четверта частина опитаних вважає, що відповідальні громадяни України, молодь поділяє цю думку частіше за інші вікові групи.

Майже 90% респондентів вважають, що разом із судовим розглядом мають застосовуватися й додаткові механізми забезпечення справедливості (комісії люстрації, встановлення правди про події війни, компенсація збитків постраждалим): 51% зазначили, що вони мають застосовуватися на постійній основі, 38% - що на тимчасовій. Більшість опитаних (84%) вважають, що такі механізми мають діяти на території всієї України.

Законність і правомірність діяльності цих інституцій забезпечить їх створення на основі угоди між Україною та кількома іншими країнами - таку думку поділяють 41% опитаних. 24% вважають, що на це вплине створення таких інституцій через зміни в Конституції та законодавстві, ще 18% - що діяльність додаткових інституцій мають затвердити структури ООН.

Питання виправданості самосуду щодо винних у воєнних злочинах неоднозначне серед опитаних: 46% вважають самосуд виправданим, 51% - протилежної думки.

Водночас абсолютна більшість (95%) респондентів вважає важливим забезпечити відкритість і регулярне інформування громадян і постраждалих про перебіг розгляду судами справ про воєнні злочини.

Опитування проводили 18-24 жовтня 2023 року серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2 000 респондентів Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА