Вибори
15:21 15.07.2019

Більшість українців у червні повірили в успіх реформ в Україні - соцопитування

3 хв читати
Більшість українців у червні повірили в успіх реформ в Україні - соцопитування

У червні поточного року більше ніж половина українців (60,5%) повірила в успіх реформ в Україні, при цьому переконані в успіху 16,5%, ще 44% загалом вірять, хоча мають певні сумніви, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

При цьому, згідно з оприлюдненим у понеділок прес-релізом за підсумками проведеного з 13 по 20 червня 2019 р опитування, не вірять в успіх реформ значно менше - 34%, тоді як не вірять зовсім лише 11%, 23% іще мають частку надії.

"Така віра в успіх реформ з'явилася вперше: у 2015 році вірили в успіх реформ 30%, не вірили 62%, у 2016 році відповідно, 29% і 65%, у 2017-му - 27% і 67%, у 2018 році - 35% і 60%. Вірять в успіх реформ виборці майже всіх політичних сил, що мають шанс пройти до Верховної Ради, єдиний виняток - виборці партії "Опозиційна платформа - За життя", серед яких більшість (58%) в успіх реформ не вірить", - зазначають соціологи.

Також значно порівняно з попередніми роками зросла впевненість у тому, що Україна спроможна подолати наявні проблеми та труднощі, причому 34,5% громадян упевнені, що це відбудеться протягом найближчих кількох років, 44% відносять вирішення проблем на більш віддалену перспективу й лише 9% вважають, що Україна не спроможна впоратися з проблемами та труднощами.

"У 2018 році лише 20% опитаних були впевнені, що Україна зможе подолати труднощі протягом найближчих років, зате 15% вважали її взагалі не спроможною це зробити. Найбільш оптимістично налаштовані виборці партії "Слуга народу", серед яких 52% впевнені, що Україна впорається з проблемами вже найближчими роками, виборці інших партій усе-таки покладаються на більш віддалену перспективу", - прокоментували такі дані соціологи.

Найбільші надії у здійснення реформ громадяни покладають на президента України Володимира Зеленського (61,5%), майбутню Верховну Раду (46%) і на майбутній уряд (42%).

"Зрозуміло, що більше бачать у новообраному президенті рушій реформ виборці партії "Слуга народу" (87%), однак покладаються на Зеленського як на провідника реформ і виборці інших партій: "Батьківщини" (57%), "Голосу" (58%), "Опозиційної платформи - За життя" (55%). А ось виборці партії "Європейська солідарність" - єдині, хто не бачить у президенті Зеленському рушій реформ, натомість наділяють цією роллю майбутню Верховну Раду (50%), громадські організації та волонтерів ( 43%). Слід зазначити, що в минулі роки громадяни теж розглядали і президента, і уряд як рушії реформ, але зі значно меншими сподіваннями на рівні 25-35%", - ідеться в релізі.

За даними соціологів, значно зросла кількість громадян, готових зазнавати певних матеріальних труднощів заради успіху реформ: у 2018 році були готові терпіти скільки треба 9%, у 2019 році - 19%; готових потерпіти певний час (не більше року) - відповідно, 24% і 40%. Якщо минулого року не готових терпіти матеріальні труднощі заради реформ було 62%, то цього року - 31%.

"Більше готові терпіти труднощі заради реформ виборці партій "Слуга народу"(72%), "Голос" (71%), "Європейська солідарність" (68%). Найменше схильні до терпіння заради реформ виборці "Опозиційної платформи - За життя" ( 42% готові терпіти, а 51% - ні)", - зазначають соціологи.

Загальнонаціональне опитування було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснено в рамках проекту "Матра" посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Для порівняння бралися дані опитувань, проведених у 2014-2018 роках Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з партнерами - соціологічною службою Центру Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Майже половина українців не мають наміру брати відпустку у 2024 році - опитування Rakuten Viber

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА