Вибори
11:06 04.09.2020

Президентові України не довіряють 49% українців, ВР - 75%, Кабміну - 72%, чиновникам - 78% - опитування

2 хв читати
Президентові України не довіряють 49% українців, ВР - 75%, Кабміну - 72%, чиновникам - 78% - опитування

 

Якщо політичний сезон "осінь-2019 – весна-2020" в Україні розпочинався зі стрімкого зростання довіри громадян до органів влади, то входження в сезон "осінь-2020 – весна-2021" відбувається на тлі падіння довіри до владних інститутів, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соцслужбою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва".

В оприлюдненому в п'ятницю вранці прес-релізі за підсумками проведеного опитування зазначається, що найчастіше громадяни України висловлюють довіру Збройним силам країни (їм довіряють 65% опитаних), церкві (63%), волонтерським організаціям (63%), Держслужбі з НС (53%), добровольчим батальйонам (53%), Держприкордонслужбі (52%), ЗМІ України (50%), Нацгвардії (49%), громадським організаціям (47%). Решті інститутів недовіра висловлюється частіше, ніж довіра.

Президентові України не довіряють 49% громадян, Верховній Раді - 75%, уряду - 72%, державному апарату (чиновникам) - 78%.

"Спостерігається тенденція зниження рівня довіри до органів влади. Так, якщо в грудні 2019 р. недовіру Кабінету Міністрів висловлювали 51,5% респондентів, то в липні 2020 р. не довіряли 72%; Верховній Раді - 54% і 75% відповідно, президентові ˗ 31% і 49% відповідно", - зазначають соціологи.

Політичним партіям не довіряють 71% респондентів, профспілкам - близько 50%.

Високий рівень недовіри до судової системи загалом (77,5%), Верховного Суду (69%), місцевих судів (67,5%). Прокуратурі не довіряють 73% опитаних, Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) - 71%, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) - 70,5%, Антикорупційному суду (ВАКС) - 70%, Національному агентству з питань відвертання корупції (НАЗК) - 70%.

Серед правоохоронних структур дещо рідше висловлюється недовіра поліції та Службі безпеки України (хоча недовіра також перевищує довіру). Так, Національній поліції не довіряють 58% опитаних (довіряють ˗ 33%), Патрульній поліції (54% і 35% відповідно), СБУ (56% і 31% відповідно).

"Та обставина, що лідером недовіри є державний апарат загалом (йому й чиновникам не довіряють 78% респондентів), свідчить про високий рівень відчуження між структурами державної влади та суспільством, що призводить до негативної оцінки громадянами діяльності влади, за винятком тих структур, які забезпечують оборону держави та безпеку громадян (ЗСУ, Держприкордонслужба, Нацгвардія, ДСНС)", - зазначають соціологи.

Дослідження проводила соцслужба Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв'ю face-to-face за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що представляє доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Фінансування опитування здійснено у рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Майже половина українців не мають наміру брати відпустку у 2024 році - опитування Rakuten Viber

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА